Inspiration

Svenska vandringsleder från norr till söder

 

Oavsett om du är vandringsveteran eller total nybörjare, så är det fina med vårt land att det alltid finns nya vandringsleder att upptäcka! Många tänker säkert på fjällvärlden, men faktum är att varje landskap har leder att erbjuda, från Skåneleden i söder till Kungsleden i norr. Så skippa ursäkten att det är för långt att åka, det går att hitta leder runt knuten där du bor! Du behöver heller inte oroa dig för att du inte har någon karta. För några år sedan släppte Lantmäteriet sina kartor fria och på deras webbplats kan du enkelt skapa egna Pdf’er över området du vill vandra i och skriva ut dem på skrivaren hemma!

Men hur hittar man då en led att vandra? Här följer några tips, dels på faktiska leder, men också hur du kan göra om du vill leta på egen hand!

 

 

SVENSKA VANDRINGSLEDER

Direktlänkar till några vanliga leder, sorterat i bokstavsordning efter landskap.

På sverigesvandringsleder.se kan du hitta fler leder runt om i landet.

 

långDISTANSLEDER

  • Fjällfararnas Gröna Band går genom Dalarna, Härjedalen, Jämtland och Lappland. Från Grövelsjön till Treriksröset, en sträcka på totalt 130 mil. Bandet kan även genomföras vintertid på skidor, det så kallade Vita Bandet.
  • St. Olavsleden går från Selånger (utanför Sundsvall) till Trondheim. Leden är 56,4 mil och går genom Medelpad, Jämtland och Norge – från Bottenhavet till Atlanten. I denna broschyr kan du läsa mer.

 

map and compass

 

LETA PÅ EGEN HAND

Officiella vandringsleder i all ära, men om man utforska de lite mindre lederna, kanske bara ta en dagstur i närheten där man bor så är det relativt enkelt att hitta leder själv på nätet! Här är några förslag, men det går givetvis att söka sig fram även på andra sätt!

 

  • Lantmäteriets webbkarta: En fantastisk tjänst där du får tillgång till Lantmäteriets detaljerade kartor över hela Sverige. Det är samma kartor som du kan köpa i tryckt format från olika producenter i butik, men som du här får tillgång till helt gratis! Se till att kartan som visas är topografisk (uppe i högra hörnet på sidan), alternativt fjällkarta om du letar leder i fjällen. En fullständig teckenförklaring till den topografiska kartan hittar du här och till fjällkartan här.Tjänsten kan dels användas om du vet vilken led du ska gå och vill ha en detaljerad karta över den, men den passar även alldeles utmärkt till att på egen hand leta upp leder i din omgivning. “Markerade leder”, det vill säga leder som på något sätt är markerade i naturen så att du enkelt kan följa dem, är på kartan utmärkta med en rosa linje. I naturen är det vanligaste att de är markerade med färg på träd/stolpar eller med stenrösen, men det kan variera från län till län.
    Vissa leder har namn, andra inte. Om det inte står längs linjen vad leden heter, följ den till dess början eller slut. Det är inte ovanligt att den börjar vid t.ex. en idrottsanläggning och då kan du istället söka dig vidare till dens hemsida eller höra av dig till anläggningen direkt och fråga om du vill ha mer information.
    För att sedan spara kartan zoomar du in till den skalan du önskar och sedan kan du spara den som pdf (en eller flera beroende på hur stor skala du vill ha) via en symbol i menyraden till vänster. Sedan kan du skriva ut dem som papperskartor. Se till att förvara de utskrivna kartorna i en plastficka/påse så att de inte blir fuktiga. Jag rekommenderar att du även sparar pdf’en i telefonen. Då har du två kartor med dig ut i naturen utifall något skulle hända den ena.
  • Svenska turistföreningens vandringssida: Välj om du vill vandra i fjällen eller övriga Sverige, så kallad låglandsvandring. Därefter får du förslag på olika leder som du kan läsa vidare om, samt få länkar till respektive leds hemsida. Du kan även klicka dig vidare till guidade vandringar. Om du är osäker och vill ha lite stöd i början kan detta vara ett alternativ till att vandra på egen hand.
  • Svenska nationalparkers hemsida: Länken tar dig till en karta över Sverige och dess nationalparker. Härifrån kan du klicka dig vidare till den nationalpark som passar dig bäst. På respektive nationalpark finns sedan information om parken i sig, samt om vandringsleder och det du behöver veta för att besöka parken.
  • Din kommuns/landstings hemsida : Inte alla, men många kommuner och landsting har en del på sin hemsida där du kan läsa om vandingsleder. Gå in på dem och sök dig vidare, eller sök direkt på din kommun / landsting + vandring, så kan det hända att du får upp några bra förslag!

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Alla fält är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Wilderness Stories