#ZeroWaste Challenge : Dag 9

2019-04-09


Idag har det blivit dags att gå in på det fjärde R’et inom Zero Waste filosofin. Alltså: Refuse, Reduce, Reuse, RECYCLE, Rot. Man pratar ofta om en linjär vs en cirkulär ekonomi. Idag liknar vår konsumtion allt för mycket en linjär ekonomi. Vi producerar-köper-använder-slänger. Sen produceras nytt som vi köper-använder-slänger. Ett cirkulärt system går istället ut på att vi producerar-köper-använder-återanvänder/återvinner-köperanvänder-återanvänder/återvinner osv, dvs att materialet går runt i cirklar som i ett kretslopp. Idag blir med andra ord tipset att:

Källsortera & återvinn


Visste du att vi faktiskt är skyldiga enligt lag att källsortera vårt avfall och återvinna det som går i Sverige? Det visste inte jag. Tidigare bodde jag i en liten lägenhet med långt till närmaste återvinningsstation vilket gjorde det något knepigt. Men idag har jag sopsortering i hyreshuset där jag bor – och vilken skillnad det gör på mängden hushållssopor när man faktiskt källsorterar sitt skräp!

Men ganska ofta står jag där i soprummet och kliar mig i huvudet och undrar om och hur vissa saker ska sorteras. Detta tänkte jag ta och reda ut idag!


Om du är osäker

  • Titta på förpackningen. Ofta står det på den hur den ska återvinnas.
  • Gå in på atervinningsbar.se och sök på ditt skräp för att få svar.
  • Här är några A-Ö listor du kan gå igenom och se hur skräpet ska sorteras: SRV’s Sorteringsguide (pdf), Förpacknings och tidningsinsamlingens sorteringsguide, Vafab Miljö
  • När en förpackning består av två material är det det viktmässigt dominerande materialet som styr. Tex innehåller en brödpåse ofta mer papper än plast och ska därför sorteras som papper (pappersförpackning). En medicinkarta sorteras som plastförpackning då den viktmässigt består av mest plast, aluminiumet är bara ett tunt lager.

Vet du inte var du ska återvinna? Hitta din närmsta återvinningsstation här!


Sorteringsguide

Det vi främst sorterar till våra återvinningsstationer är förpackningar (av plast, papper, metall eller glas), tidningar/returpapper och elavfall. Det vi sorterar måste inte vara urtvättad, men ska vara tömd.


Plastförpackningar
Det är bara plastförpackningar som kan lämnas på återvinningsstationer. Produkter av plast kan ha en annan sammansättning och innehåll. En del typer av plastprodukter kan dessutom innehålla farliga ämnen som ska fasas ut och dessa ämnen bör inte komma in i flödet för återvunnet material.
JA: Plastbärkassar, plastpåsar, plasttuber, refillpaket, plastfolie, innerpåsar i tex müslipaket, flaskor, burkar, små dunkar och hinkar (sylt), chipspåsar, frigolit.
NEJ: Plastleksaker, plastmöbler, tvättkorgar och andra produkter som inte är en förpackning. Pantflaskor, VHS-kasetter, sopsäckar/avfallsspåsar, stomipåsar/kateter.


Pappersförpackningar
Förpackningar i papper helt enkelt. Vik gärna ihop och platta till så tar de mindre plats. En mjölkkartong med plastkork kan sorteras här trots att korken är av plast (Men den del som går lätt att skruva av, dvs korken får gärna läggas i plastförpacknings-insamlingen). En viktig sak att tänka på är att se till att inget klister hamnar i förpackningsinsamlingen – det klibbar igen maskinerna. Det är anledningen till att kuvert inte hör hemma här.
JA: Pasta- och flingpaket, dryckeskartonger, sockerpåsar, säckar, pappersbärkassar, wellpapplådor.
NEJ: Dags- och veckotidningar, broschyrer, reklamblad och skriv-/ritpapper (sorteras som tidingar/returpapper).Kuvert och post it-lappar,


Tidningar/Returpapper
Gäller alla typer av trycksaker. Se till att du tagit bort ev plast som sitter runt och sortera den som plastförpackning. Du behöver inte ta bort häftklamrar eller liknande, de sorteras ut i återvinningen med hjälp av magneter och går till metallåtervinningen.
JA: Dagstidningar, veckotidningar, tidskrifter, kataloger, reklamblad, broschyrer, skrivarpapper, ritpapper och pocketböcker.
NEJ: Pappersförpackningar, pappersbärkassar, kartonger, omslags-, present- eller julklappspapper (sorteras som pappersförpackningar). Inbundna böcker, kuvert, post it-lappar.


Glas
Skruvkorkar av metall ska inte sitta kvar på flaskorna, men ringen som är kvar efter korken kan dock sitta kvar. Färgat och ofärgat glas sorteras för sig.
JA: Flaskor utan pant och glasburkar
NEJ: Glödlampor (sorteras som elavfall), pantflaskor, dricksglas, fönsterglas, speglar, Porslin, keramik och andra produkter som inte är förpackningar.


Metall
Kläm ut så mycket du kan ur metalltuber, låt korken sitta på så det inte börjar lukta illa.
JA: Konservburkar, sprayburkar och målarburkar(om de är helt tömda), tuber, kapsyler, lock, folie, skruvkorkar.
NEJ: Värmeljuskoppar av metall och plast samt även marschallhållare. Burkar med färgrester, lim, lösningsmedel (farligt avfall), Metalliknande påsar som innehåller mer mjukplast eller papper. Metallskrot, VVS-detaljer, stekpannor och andra produkter som inte är förpackningar. Elektronik och el-artiklar.


Elektronik
Alla produkter med sladd eller batteri ska lämnas som elavfall när de är förbrukade. Det kan finnas inbyggda batterier i många produkter. Hela produkten ska då lämnas in. Batterier sorteras för sig i särskild “batteriholk”. Även lysrör och glödlampor räknas som elavfall.

Farligt avfall
Förpackningar som innehåller farligt avfall ska lämnas till kommunens insamling för just – farligt avfall. Om förpackningen är helt tömd kan vissa förpackningar lämnas på återvinningsstationen. Det är farosymbolen på förpackningen som avgör.
JA: Lim- och färgrester, rostskyddsfärg, impregnering, penseltvätt, spackel och fogmassa, spillolja, oljefilter, spolarvätska, glykol, hårspray, nagellack, lösningsmedel, rengöringsmedel, polish, bekämpningsmedel, tonerkassetter, kvicksilvertermometrar.
NEJ: Helt tomma förpackningar.


Matavfall
Om du inte kan sortera ditt matavfall idag, kan du som villaägare göra en intresseanmälan för matavfallshämtning hos din kommun. Detta gäller faktiskt även dig som bor i lägenhet. Kontakta styrelsen eller fastighetsägaren. Vissa kommuner har ett formulär på sin sida där du kan göra anmälan/tipsa fastighetsägaren (bor du i Stockholm kan du göra det här). Använd alltid de särskilda påsarna för matavfall som delas ut. Matavfallet rötas och i den processen uppstår biogas, dvs fordonsgas. Det som blir kvar efter processen kan sedan användas som gödsel till åkermark.
Det finns också möjlighet att ha en kompost hemma för matavfall. I lägenhet passar tex en bokashikompost, men du måste ha någonstans att göra av den om du komposterar. Innan du börjar kompostera matavfall ska du kontakta kommunen för mer information och anmälan.
JA: “Allt som går att äta”, Kaffefilter med sump, tepåsar och teblad, hushållspapper och äggkartonger, vissna blommor och blomrester, äggskal, mjölkprodukter.
NEJ: Aska, kalk, större mängder papper.

Annat
Gammal medicin: Lämnas in på apoteket
Skrymmande avfall: Grovsoprum alt. Återvinningscentralen
Petflaskor och burkar: Pantas


Hushållssopor
Ditt resterande avfall.


Källor: naturskyddsföreningen, KIT, förpacknings och tidningsinsamlingen, sopor.nu, kompostguiden/region gotland, miva


Hela utmaningen och fler tips hittar du här


Har du tips på hur man kan leva ett skräpfritt liv? Tipsa gärna i kommentarsfältet nedan!



Dela:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Alla inlägg

Stories

Kom igång

Sverige

Wilderness Stories