#ZeroWaste Challenge : Dag 29

2019-04-29


Varje år säljs omkring en till en och en halv miljon engångsgrillar i Sverige. Under åren har de lett till allt mer nedskräpning och i och med det senaste årets bränder, är det tydligt att det inte bara är risken för nedskräpning som engångsgrillen för med sig. Jag hoppas därför att många av er tar till er dagens tips i sommar och framöver:


Sluta använda engångsgrillar


Ett problem med engångsgrillarna är att de sällan används med större framförhållning. Det tar lång tid för dem att slockna och svalna efter att man har ätit, vilket gör att de ofta blir kvar där de har använts. Och då de är gjorda av aluminium, som tar några hundra år för naturen att bryta ner, försvinner de inte direkt av sig själva. Dessutom innehåller kolet giftig tändvätska.

Men de är också en fara för naturen då de ökar risken för bränder, både vid användning och om de ligger kvar och glöder efteråt. Engångsgrillar som används på klipphällar kan göra att klipporna spricker av värmen. Skador som aldrig återställs.

Även i sopkorgen kan grillarna göra skada. Återigen, finns risken för brand om grillen inte är ordentligt släckt, men den kan också skada de som tar hand om skräpet, då kanterna och gallren kan vara vassa.

Men innebär det att vi ska sluta njuta av grillmat i solnedgången? För det är väl inte bättre att göra upp en eld på marken ur brandsäkerhetssynpunkt? Nej, det stämmer. Särskilt om man inte har full koll på de regler som gäller och hur man säkert bygger upp en eldstad. Men det finns en typ av grillar som är betydligt bättre ur miljö och säkerhetssynpunkt: Den portabla grillen som du kan använda om och om igen.


Gas eller kol?
Portabla grillar finns för både kol och gas. Frågan om vad som är bäst är inte helt enkel. Om du använder grillkol märkt med “Bra Miljöval” är den bättre än gas, då gasen påverkar miljön mer då den förbränns. Men kol som inte är miljömärkt kommer ofta från ohållbar eller illegal skogsavverkning i länder med avskogningsproblem. Den kan också innehålla skadliga ämnen som kreosot, svavel och tungmetaller.

En fördel med gasen är att när du vrider av den är grillen släkt. Kol kan ligga och pyra utan att det märks och på fel ställe kan den innebära stora risker.


Tips! När du ändå tänker på vad du använder för grill, tänk på hur du förvarar maten och hur du grillar också. Återanvändningsbara grillspett finns i rostfritt stål tex.


Källor: håll sverige rent, aktuell hållbarhet, naturskyddsföreningen

Stort tack till Primus som bidragit med produkter till detta inlägg.


Hela utmaningen och fler tips hittar du här


Har du tips på hur man kan leva ett skräpfritt liv? Tipsa gärna i kommentarsfältet nedan!



Dela:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Alla inlägg

Stories

Kom igång

Sverige

Wilderness Stories