#ZeroWaste Challenge : Dag 23

2019-04-23


Du stöter på dem överallt, men förmodligen tänker du knappt på det. Vi tar en och använder dem av ren reflex, förmodligen betydligt oftare än vad vi behöver. Jag pratar om servetter. Förr i tiden var det ganska vanligt att man hade med sig sin egen näsduk i fickan. Idag är det av någon anledning inte lika vanligt. Dagens tips handlar om att ta tillbaka denna trend. nämligen att:


Ta med din egen servett


Längs den här utmaningens gång, har jag blivit mer och mer medveten om mängden skräp som uppkommer genom mina val och jag har hittat och tipsat om flera sätt att motverka detta. En produkt som dykt upp mer än jag anade från början, är servetten.

En invändning mot att dessa inte skulle vara så farliga mot miljön, är att de kan slängas direkt i komposten. I alla fall om de är ofärgade. Det råder delade meningar om även färgade servetter kan komposteras, det beror på vad de är färgade med. De kan innehålla giftiga ämnen, men också inte. Oavsett vilket är det svårt som konsument att hålla reda på detta, så en tumregel är att ofärgade kan komposteras – de färgade ska slängas i hushållssoporna. Våtservetter ska dock alltid slängas i hushållssoporna, då de oftast innehåller plast. Men med handen på hjärtat – hur ofta hamnar de ofärgade i komposten? Och hur köps dom? Oftast är de på något sätt inplastade.

Skulle man se till mängden miljöpåverkan EN tygservett har, är den säkerligen större än att tillverka EN i papper. Men tanken med att ha en egen, är ju att använda den om och om igen. Det blir ganska snart många servetter och plastförpackningar som sparas den vägen.

Nedan kan du läsa om mina tankar om situationer där ett servettbehov uppstår och hur vi kan gå runt engångsanvändningen.


På fiket eller vägkrogen
Under den här utmaningen har jag flera gånger varit nära att ta en servett på ren reflex. Då jag gjort ett antal resor den senaste tiden, har jag sett till att äta på serveringar längs vägen istället för på snabbmatskedjor (då det innebär så himla mycket förpackningar och skräp). När jag plockat på mig bestick och glas har det då många gånger, varit nära att den där servetten slunkit med. Men jag har kunnat hindra mig i sista sekund. Detta är ett sånt typiskt tillfälle, då vi gärna plockar på oss både en och två och fem servetter – för att slippa gå tillbaka och hämta fler om vi behöver. Men det jag har upptäckt efter att inte tagit någon, är att många gånger behövs de inte alls! Och behöver jag en kan jag ta upp min egen ur väskan – eller tvätta händerna på toaletten efter maten och låta dem lufttorka.


På restaurangen
Ett annat tillfälle är på den lite finare restaurangen. Då har man ofta inte mycket att säga till om – till att börja med. Bordet är ofta redan dukat, med pappersservetterna prydligt ihopvikta under besticken. För att undvika dessa, kommer du behöva säga till direkt och be servitören att plocka undan din servett. Ligger den kvar oanvänd efter besöket åker den med största sannolikhet i soporna. Säger du däremot till innan du sätter dig, kan de plocka bort den då de ser att den är oanvänd. Genom att förklara att du försöker leva skräpfritt eller har en “skräpfri månad” ökar du också medvetenheten hos personalen. Kanske de rent utav byter till flergångsservetter så småningom!


Hemma
Hemma används servetter främst vid bjudningar. Men tänk vad mycket trevligare det är att komma till ett bord dukat med mjuka tygservetter! Det känns liksom med en gång lite lyxigare. Skaffa en uppsättning och är du en regelbundet servettanvändare även i vardagen, fungerar ju dessa utmärkt även då!


För minimal miljöpåverkan, se gärna till att köpa en servett i återvunnet eller certifierat ekologiskt material.


Hela utmaningen och fler tips hittar du här


Har du tips på hur man kan leva ett skräpfritt liv? Tipsa gärna i kommentarsfältet nedan!



Dela:

En tanke på “#ZeroWaste Challenge : Dag 23

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Alla inlägg

Stories

Kom igång

Sverige

Wilderness Stories