#ZeroWaste Challenge : Dag 14

2019-04-14


Precis som jag varit inne på tidigare, så måste man om man vill lägga om sitt liv och skapa en förändring – se över sina vardagliga rutiner och sysslor. En sådan sak är att städa. Dagens tips blir att:


Städa hållbart


Att städa är kanske inte något man i första hand tänker på skulle producera en mängd skräp. Men det handlar främst om vad man använder för produkter och vad det är gjorda av. Dvs både innehåll och förpackning. Nedan kommer jag tipsa om miljövänligare alternativ, både färdiga produkter och tex rengöringsmedel du kan göra av vad du redan har hemma.

Jag kan i ärlighetens namn säga att jag själv var skeptisk när jag för första gången skippade mina starka rengöringsmedel och använde mig av vad jag hade i skafferiet istället. Skulle det verkligen bli lika bra? Resultatet var chockerande – tex fick jag, med hjälp av såpa och bikarbonat, utan större ansträngning rent min spis som jag tidigare kämpat hårt med att få någorlunda ren efter den tidigare ägaren!

Så även om du skeptisk, utmanar jag dig att i alla fall prova! Testa nästa gång du städar och avgör själv!


Städverktyg

En stor mängd städverktyg är gjorda av plast och har en förmåga att släppa av sig mikroplaster då de sköljs i varmt vatten, om och om igen. Här är några tips på alternativ!

Torkdukar/dammtrasor
Vid städning används ofta en mängd olika dukar. För dammtorkning, putsning, skurning med mera. Är dessa gjorda av tex polyester (=plast) riskerar de som sagt att det släpper ifrån sig mikroplaster, särskilt i varmt vatten. Ett material som är att föredra är lin som är det naturmaterial som ska absorbera fukt bäst och torkar snabbast.

  • Skötselråd, lintrasor: Lin bör tvättas innan första användning för bästa uppsugningsförmåga. Blötlägg i ljummet vatten ca 20 minuter innan tvätt. Tvätta i maskin på 60 grader med skonsamt tvättmedel utan blekmedel, eller koka i vatten i kastrull. Ingen eller så kort centrifugering som möjligt. Sträck och häng för torkning, torktumla aldrig. Eftersom lin är ett naturfiber kan trasan, när den gjort sitt, komposteras!

Dammsugning
Jag använder mig av en enklare industridammsugare som jag dels tycker är betydligt bättre än de vanliga hushållsdammsugare jag haft då den är väldigt kraftfull. Men det bästa med den ur en zerowaste-synpunkt, är att den inte behöver några dammsugarpåsar! Jag tömmer den helt enkelt direkt i hushållsoporna, eller så kan jag använda en separat miljövänlig påse, likt de jag tipsade om igår. Med andra ord bra för plånboken också!

Skurborstar
Använd en skurborste av organsikt material för att slippa all den miljöpåverkan plast bidrar till i samband med produktion, användning och förbränning. Borsten på bilden ovan är från iris hantverk och är gjord helt i naturmaterial (bok och vit fiber från agaveplantor). Alla deras borstar är dessutom tillverkade för hand av synskadade i Sverige eller Estland. De gör även tex toalettborstar, bla refillvarianter där du bara behöver byta ut borsthuvudet när borsten gjort sitt.


Rengöringsmedel

När det kommer till rengöringsmedel finns det två aspekter man kan titta på. Dels medlet i sig, men också vilken typ av förpackning det kommer i.

“Vanliga” rengöringsmedel är ofta en sammansättning kemikalier och det säger sig kanske självt att om det sitter en varningssymbol på en flaska – så är det inte särskilt bra att låta huden komma i kontakt med dessa ämnen. Visst tar det säkert bort bakterier, men vad gör det med de ytor de används på? Det finns många naturliga rengöringsmedel som ofta är minst lika bra.


Naturliga rengöringsmedel
Såpa: Är ett traditionellt rengöringsmedel som fungerar på de flesta ytor. Det är naturligt och skonsamt, både för hud och material. Såpa framställs av att fett förtvålas och kan användas både till städning och tvätt. Såpan på bilden ovan är gjord på återvunnen matolja (nej den luktar inte gammal mat) och är koncentrerad vilket spar på förpackningar. Dessutom kommer den i pappförpackning.

Ett sätt, förutom att skura golv vilket såpa kanske är mest förknippad med, är att använda såpa är att för att göra rent i ugnen. Smörj in ugnen med koncentrerad såpa och värm till 100 grader. Låt svalna och tvätta ur med en svamp. Men det finns såklart ännu fler användningsområden. Fler tips hittar du här.

Tvål: Det finns också särskilda rengöringstvålar du kan köpa som blocktvål utan förpackning och lösa upp i vatten för att använda som rengöringsmedel. Endera i sprayflaska eller i skurhinken.


Huskurer
Det finns en hel del huskurer där ute, där man med enkla, naturliga ingredienser kan få rengöringsmedel, minst lika effektiva som de man köper i butik. De mest använda ingredienserna är: bikarbonat (alt. bakpulver), ättika, citron, salt och vatten.

Ättika brukar ofta användas vi inläggning av mat då det är konserverande och håller bakterier och mögel borta. Men det är också av samma anledningar bra vid renhållning. Blanda tex en del ättika och en del varmt vatten så har du en rengöringsspray. Ättika kan också användas för att få bort dålig lukt. Det ska också fungera bra istället för sköljmedel vid tvätt.

Bikarbonat kan för att få en rostfri diskbänk riktigt blank. Blanda med vatten och använd över bänken. Skölj med vatten och torka rent med en trasa. Bikarbonat kan också användas i tvätten som blekmedel och för att få bort dålig lukt. Fler tips hur du kan använda bikarbonat hittar du här.

En variant på propplösning är denna: Häll en kopp bikarbonat och en kopp salt i avloppet. Häll långsamt på en kopp ättika. Låt det skumma och fräsa. Efter en kvart häller du på en kopp kokande vatten. Tips från naturskyddsföreningen som också har flera andra tips på huskurer på denna länk.

För att hitta fler tips kan du göra en sökning på ditt problem + huskurer.


En annan viktig del vid städning är såklart vad du gör med skräpet du städar ut. Innan du slänger, se om det går att 1: återanvända (laga, sälj på second hand) eller 2: återvinna



Källor: lapland ecostore, iris hantverk, västerbottensåpa, naturskyddsföreningen 

Stort tack till Lapland Eco Store och iris hantverk som bidragit med produkter till detta inlägg.

Hela utmaningen och fler tips hittar du här


Har du tips på hur man kan leva ett skräpfritt liv? Tipsa gärna i kommentarsfältet nedan!



Dela:

En tanke på “#ZeroWaste Challenge : Dag 14

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Alla inlägg

Stories

Kom igång

Sverige

Wilderness Stories