#ZeroWaste Challenge : Dag 12

2019-04-12


Redan på den här utmaningens andra dag skrev jag om hur det säljs ca 700 miljoner PET-flaskor varje år, bara i Sverige. Utöver det sälja ca en miljard drycker på burk. Hur vore det om vi istället för att konsumera all denna dryck – i dess förpackning – utnyttjade vårt fantastiska dricksvatten och följde dagens tips:

Gör ditt eget bubbelvatten


År 2017 drack vi i Sverige i snitt 65,5 liter läsk och 22,1 liter buteljerat vatten per person. Av det vatten som såldes på flaska eller burk, var dryga 95% bubbelvatten. Anledningen att detta köps i större utsträckning än stilla vatten är förmodligen att vi har det lättare att dricka stilla vatten direkt ur kranen. Men egentligen är det ju väldigt lätt att göra sitt eget bubbelvatten också! Det enda som behövs är någon typ av kolsyremaskin med kolsyrepatron, vilket idag går att få tag på i nästan alla större livsmedelsaffärer. Från några hundralappar kan du med andra ord göra ditt eget vatten. Eller varför inte köpa en ännu billigare second hand!?

Och vi behöver ju såklart in nöja oss med naturellt bubbelvatten. Gör smaksatt vatten genom att lägga i några frukter, tex citronskivor och/eller bitar av ingefära. Det finns också flera typer av extrakt för dig som vill göra läsk. En personlig favorit är äppeljuicekoncentrat!

“Men vi kan ju återvinna våra flaskor och burkar?” Absolut, men det är också en process som kräver sina resurser. Vår konsumtion av läsk och kolsyrat vatten på burk och PET-flaska bidrar till utsläpp av drygt 117 000 ton koldioxid per år. Om istället alla konsumenter gick över till att kolsyra drycken hemma istället, skulle det enligt recycling.se kunna minska utsläppen med ca 56 000 ton koldioxid per år! Det motsvarar dryga 18 000 flygresor till Thailand tur och retur (beräknat på 3,1 ton CO2/flygresa enligt klimatkompensations-sidan zeromisson.se).


Källor: recycling.se, returpack, sveriges bryggerier, zeromisson

Hela utmaningen och fler tips hittar du här


Har du tips på hur man kan leva ett skräpfritt liv? Tipsa gärna i kommentarsfältet nedan!



Dela:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Alla inlägg

Stories

Kom igång

Sverige

Wilderness Stories