Utrustning för paddling

Detta inlägg är en del av ett betalt samarbete med outnorth



Att paddla kajak är verkligen en härlig upplevelse, men till skillnad från tex vandring är det inte riktigt att börja med vad man har, då det är mer en utrustningsaktivitet. Innan du köper en egen kajak, brukar dock det mest basala ingå vid hyra och precis som med alla inköp är det bra att prova sig fram för att hitta vad man själv föredrar, innan man investerar i eget.

Nedan kommer jag först att lista det grundläggande som du behöver för en vanlig paddeltur. Därefter ett antal extrasaker som du kan komplettera med då du avancerar din paddling. Sist har jag även lagt till en utrustningslistan för vinterpaddling.




Grundläggande utrustning

Kajak
Det finns flera olika typer av kajaker, men det allra vanligaste havskajaker eller rekreationskajaker. Båda har sittbrunn och med minst två vattentäta skott (packluckor) som håller kajaken flytande ifall att den skulle välta. Havskajaken är längre och klarar därför vågor bättre, medan rekreationskajaken är kortare och ofta bredare och därmed stabilare i vatten där det inte går så mycket vågor. Bredden gör dock att den blir tyngre att paddla, så den lämpar sig inte lika bra för långa turer. Det finns också så kallade surfskis som är öppna upptill och du sitter som “ovanpå” kajaken.

Kajaker kan vara gjorda i glasfiber eller plast. De i plast är ofta lite billigare och till viss del tåligare, även om det beror på kvaliteten på plasten. En kajak i glasfiber är ofta lättare och glider smidigare i vattnet pga den finare ytan.

När du väljer kajak bör du också tänka igenom var och hur du vill paddla. Vill du glida runt i en sjö, motionera, transporteras över en kanal eller paddla längre turer? Behöver du mycket packutrymme? Vissa kajaker är gjorda mer lekfulla för att de snabbt ska kunna följa med i vågor och vara lättare att svänga med, men dessa kan tyckas något vingliga för den som är ovan. Andra är betydligt stabilare, men kan med det bli mer svårstyrda och inte lika snabba i vattnet. Vilken kajak som passar en själv beror därför på vad man vill kunna använda den till.

Här hjälper erfarenhet dig att välja rätt. Paddla flera olika och känn efter vad du själv föredrar. Besök en kajakbutik och prata med någon som är kunnig på flera märken om du har möjlighet. Du kan också läsa mer om att välja kajak i denna kajakguide.


Kajaker finns i alla möjliga modeller. Testa dig fram, gå på event och prova-på-paddlingar och prata med kunnigt folk, för att hitta den kajak som passar dig bäst.


Paddel
Det finns olika typer av paddlar tex touringpaddlar (klassik paddel), vingpaddlar (som är rundade och mer tekniska) och grönlandspaddlar (en rakare paddel med smalare blad). Vad som passar dig är såklart en smaksak och det är bara att testa sig fram till vad som passar just dig bäst.

Paddlar finns också i fasta länger och som paddlar du kan ställa om. Det senare kan vara bra om ni är flera som ska använda paddeln, eller om du inte hittat vilken längd som passar dig. En paddel som kan tas isär kan användas som extrapaddel och är lättare att transportera. Du kan också fästa så kallade droppringar på paddeln om den inte är utrustad med detta. Dessa håller dig torrare då den hindrar vattnet som följer med paddeln upp att rinna ner längs skaftet och över händerna.


Droppringar runt skaftet på paddeln hindrar vatten från att rinna ner från bladet.


Flytväst
Även om du känner dig säker i vattnet är det alltid bra att paddla med flytväst. Skulle du få det svårt att ta dig upp i kajaken igen, hjälper den dig att spara på dina krafter. Flyvästen ska sitta överst, över alla plagg och eventuellt kapell.

Innan du investerar i en flytväst är det bra att tänka igenom vilka funktioner du önskar av den. Vill du ha fickor för snacks eller mobil? Det finns även flytvästar med ficka bakom ryggen där du kan lägga i en vätskeblåsa för att ha vatten lättare till hands när du paddlar. En flytväst i starka färger gör att du syns bättre, både när du paddlar och om du skulle hamna i vattnet. Tänk också på att du ska kunna röra på armarna och sitta ner i flytvästen, så att du inte väljer en för klumpig som kanske lämpar sig bättre för motorbåtfärder. Flytvästen ska sitta bekvämt och stadigt och inte glida runt på kroppen. Se till att den är CE-märkt.



Kapell
Ett kapell är som en stor kjol som man spänner fast runt midjan och sedan trär över sittbrunnen när man sitter i kajaken. Detta för att hindra vatten från att komma in. När man paddlar kan det skvätta och rinna en del från paddeln och även om denna mängd vatten sällan är någon större fara, kan det vara skönt att hålla sig torr. Om man vill använda det i lugna situationer är en smaksak, men om det regnar eller går stora vågor är det bra att ha det på och eftersom att vädret kan slå om, så se till att i alla fall ha det med dig på längre turer. Se också till att kapellet har ett handtag. Detta ska sitta längst fram så att du enkelt kan lossa det om du skulle hamna i vattnet.


Det stänker en del när man paddlar, även i lugnt vatten. Ett kapell ger bra skydd.


Självräddningsutrustning
Att kunna ta sig upp i kajaken om den skulle välta är viktigt. Till detta finns det en del redskap som underlättar. En flottör som du kan sätta på paddeln, gör att du kan använda den som “stödhjul” när du ska ta dig upp i kajaken. Dessa finns både som uppblåsbara och som fasta skumblock. I denna film kan du se hur du tar dig upp med hjälp av en flottör.

Med en pump kan du pumpa ur vatten ur kajaken så att du lättare kan tömma den. Se till att fästa dessa ovanpå kajaken så att du lätt kommer åt dem om olyckan skulle vara framme.

Se också till att ha med dig en visselpipa så du kan kalla på hjälp utan att skrika dig hes om det behövs. Spar krafterna till att försöka ta dig upp istället. På viss utrustning finns de integrerade, tex är spännet i denna flottör på bilden nedan en visselpipa.


Självräddningsutrustningen bör fästas ovanpå kajaken så du har dem nära till hands. Här en skumblocks-flottör och pump. “Telefonsladden” är en paddelsäkring som går till paddeln och säkrar den i kajaken.


Kläder
Klä dig efter temperatur. Det behövs inga speciella kläder för att paddla. I grund och botten handlar allt om att skydda sig från kyla och att hålla sig torr. När du paddlar sitter du ju faktiskt under ytan och kylan från vattnet går snabbt igenom kajaken när det är kallt. Precis som vid alla utomhusaktiviteter handlar det om lager på lager och att anpassa dem efter aktivitet så att du inte blir svettig. Kläder av ull är att föredra då de värmer även om de blir fuktiga. När du paddlar använder du dig främst av överkroppen medan underkroppen sitter relativt still i den kalla kajaken. Tänk därför på att klä dig extra varmt nedtill och använd flera tjocka strumpor om det är kallt. Det kan ta lite tid att hitta den perfekta klädseln för just dig, så prova dig fram under några turer så märker du snart hur mycket du behöver ha på dig.
Använd gärna färgstarka kläder så syns du bättre.


Extra ombyte
Är alltid bra att ha med, särskilt på längre turer om olyckan skulle vara framme och du hamnar i vattnet. Förvara det i en vattentät påse i någon av packluckorna.


Vattentät kommunikationsutrustning
Att kunna tillkalla hjälp är en grundläggande säkerhet oavsett aktivitet. En mobil duger bra om du paddlar där det finns mottagning, men tänk på att ha den i ett vattentätt fodral och även ta med en powerbank om den har lätt för att ladda ur. Förvarar du mobilen nära kroppen håller batteriet längre pga av värmen.


Energi och dryck
Håll energinivån och vätskebalansen uppe. Ta med snacks och vatten och ha det nära till hand så att du får i dig det då du behöver.




Kompletterande utrustning

Har du paddlat ett tag och känner att det här vill du fortsätta med, ja då är egentligen listan oändlig med saker du kan komplettera förrådet med. Nedan listar jag några av de mest användbara.


Svamp eller trasa
Ta med en tvättsvamp eller en trasa med bra uppsugningsförmåga om du snabbt och enkelt vill få sittbrunnen torr från vatten.


Vattentäta påsar
Så kallade dry sacks är bra att ha din packning i när du paddlar. Finns i olika storlekar och tjocklekar. Om du inte har några, kan du också använda dubbla plastpåsar.


Paddelsäkring och/eller extra paddel
En extra paddel är alltid att föredra om du paddlar själv. Det är lätt hänt att paddeln glider i om du fipplar med annat, tex försöker ta en bild med mobilen. Ett sätt att slippa bli av med paddeln är att använda en paddelsäkring, dvs en lina som du fäster i paddeln och i kajaken.


Kompass
Ska du navigera bland mängder av öar eller tvärtom på öppet vatten där du behöver hålla en rak kurs? Då kan en kompass vara bra som du fäster ovanpå kajaken framför dig.



Lanterna
Med andra ord en lampa att sätta ovanpå kajaken så att du syns om det blir mörkt. Det är bra om denna lyser i 360° så att du syns från alla håll. En pannlampa är bra, men du syns bara framifrån. Vissa lampor har även funktionen så du kan ställa ljuset i rött och grönt, använda den som ficklampa och skicka SOS-signaler.


Karta
Det är alltid bra att ha med sig en fysisk karta om du ska paddla i vatten du inte känner dig helt hemma i. Det finns speciella kartfodral som du kan fästa ovanpå kajaken framför dig, så du har den nära till hands.



Transportutrustning
Om du inte har sjötomt eller har kajaken vid tex en båtklubb behöver du kunna transportera den. Detta gäller såklart även om du vill upptäcka nya paddelvatten. Med takräcke på bilen och ett par spännband kommer du långt. Lägg kajaken upp och ner och surra fast ordentligt. Du kan använda formade skumblock att lägga kajaken på, eller speciella kajakhållare. Om det är svårt att få upp kajaken på taket kan du fästa en “roller” på vindrutan och rulla upp kajaken. Ett transportkapell kan användas över sittbrunnen vid transport.



Kajakkärra
För kortare transporter eller lyft kan en kajakkärra vara smidig att använda. Särskilt om kajaken är lastad med massa saker. En fördel är om hjulen på den är avtagbara så du kan lägga den i en av packluckorna då du paddlar.


Att paddla längs Göta Kanal kräver flera lyft förbi slussarna som man tyvärr inte får använda som paddlare. Med en kajakkäcra går det betydligt lättare att ta sig förbi.


Solskydd
Att vattensporter kan göra en rejält solbränd är kanske inget nytt. Se till att skydda dig ordentligt från de farliga strålarna. Solkräm och något på huvudet är alltid bra, likaså solglasögon.



För vinterpaddling

Att paddla under vintern är egentligen inte så stor skillnad mot att paddla under sommaren. De stora skillnaden är temperaturen, både i luften och i vattnet. Det gäller att ha en behaglig paddling, men också att vara förberedd om oturen skulle vara framme och du trillar i vattnet.



Torrdräkt
Hur säker du än må känna dig i kajaken finns alltid risken att du hamnar i vattnet och är det iskallt kan det vara fråga om sekunder innan kylan paralyserar dig, vilket i sig kan resultera i en riktigt farlig situation. I en torrdräkt stänger du den värsta kylan ute och är olyckan framme ger den dig mycket extra tid i vattnet så du kan ta dig upp i kajaken igen. Därför är torrdräkt verkligen att rekommendera om du ska paddla på vintern.

Ett alternativ till torrdräkt är regnkläder som håller tätt kring armar och fötter, även om detta är långt ifrån lika effektivt.


En torrdräkt är verkligen att rekommendera vid vinterpaddling. Du bär den ovanpå alla andra kläder, så du håller dem torra om du skulle hamna i vattnet. Flytvästen sitter dock som alltid ytterst.


Varma kläder
Givetvis gäller det att klä sig varmare än på sommaren, men tänk på att du även blir varm av att paddla. Att bli svettig är något man vill undvika då det kyler ner en. Hur mycket kläder man behöver beror på hur frusen man är. Jag själv har gärna på mig termobyxor redan vid nollgradigt, medan jag vet andra som nöjer sig med ett enkelt underställ under torrdräkten. Se till att klä dig varmare på underkroppen, då denna sitter still och lättare blir kall. Använd flera lager strumpor och gärna lite för stora, då du vill få in luft mellan lagren för att hålla värmen.


Vantar och Poogies
Händerna är kanske den mest utsatta kroppsdelen under vinterpaddlingen. Du kan nästan räkna med att de kommer bli blöta, så du behöver något som skyddar dem från det kylande vattnet och eventuella kalla vindar. Vantar av merinoull är bra då ullen värmer även om den är blöt. Om du vet med dig att du fryser lätt eller om det dessutom blåser, är dock det säkraste plagget så kallade Poogies, en slags vante som fästs över paddeln och som du sedan stoppar handen i och som håller bitande vindar ute och bevarar kroppens egna värme.


Poogies skyddar händerna bra från kallt vatten och luft.


Liggunderlag
Klipp till en bit liggunderlag av skumgummi och lägg i botten av kajaken. Kajakens botten leder kylan från det kalla vattnet och den blir lätt kall. Ta en tillräckligt stor bit så att den täcker hela den ytan där du sitter och har benen, så ingen kroppsdel ligger direkt mot kajaken.



Ljus
På vintern blir det mörkt snabbt och man kanske inte hinner tillbaka från den vanliga turen innan mörkret faller. Ta med en lampa som lyser 360°, så syns du från alla håll.


Kapell
För dig som paddlar utan kapell på sommaren, är det att föredra att överväga ett för vinterpaddlingen. Med detta slipper du få in iskallt vatten i kajaken, men framförallt hjälper den dig att hålla värmen i sittbrunnen.


Värmetålig vattenflaska
Du kanske känner till trickset att fylla en vattenflaska med kokande vatten och ha i sovsäcken under kalla tältnätter? På samma sätt kan en sådan flaska fungera som ett element i den kyligare sittbrunnen under vintern. Framförallt kan den vara skön att ha mellan fötterna för att värma upp dem om de skulle börja frysa.



Termos
När temperaturen sjunker blir även innehållet i vattenflaskan kallt. Är det under nollan riskerar det även att frysa. Förvara istället vattnet i en termos och låt det gärna vara ljummet så värmer det även lite extra och är mera harmfullt för kroppen.


Sällskap
Att paddla själv är en härlig upplevelse, men på vintern är det klokt att ha med sällskap. Eftersom en olycka kan leda till en allvarligare situation, särskilt om du inte lyckas ta dig upp i kajaken igen, är det bra att ha hjälp nära till hands. Det kan vara svårt att förutspå hur man reagerar på kylan i vattnet.


Sällskap ökar inte bara säkerheten, det är trevligt också!


Dela:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Alla inlägg

Stories

Kom igång

Sverige

Wilderness Stories