Sverige runt med Volkswagen

Denna text är en del av ett samarbete med Volkswagen Transportbilar.


I höstas gjorde jag en omfattande roadtrip runt Sverige, från Söderåsen i söder till Stora Sjöfallet i Norr, mellan Bohuskusten i väst och Gotland i öst. Syftet var att göra research för min bok om Sverige som kommer ut i april i år. Boken handlar om den resa jag gjorde sommaren 2019, då jag vandrade, cyklade och paddlade genom Sveriges alla landskap. Den handlar också om Sveriges resa och hur dess natur skapats av olika natur- och kulturhistoriska händelser.

Listan över platser jag ville besöka var lång och tidsmässigt hade jag ungefär en månad på mig. Någon budget för hotell hade jag inte och på grund av rådande situation kändes det inte som ett vettigt alternativ heller. Genom att resa med husbil kunde jag hålla avstånd, bo där det passade och även göra resan mer effektiv. Jag skulle kunna besöka de platser jag behövde och få tid att skriva från bilen under kvällarna och på morgonen.

Problemet var bara att jag i våras sålde den van jag haft sedan 2011 och jag har ännu inte kunnat bestämma mig för vilken typ av van jag ska köpa härnäst. Som en del av ett samarbete med Volkswagen Transportbilar fick jag möjlighet att testa deras tre olika capermodeller: California Ocean, Grand California och Caddy Beach. Detta blev ett perfekt sätt att genomföra resan, men också för att få känna på vilken typ av van jag vill ha i framtiden!

I texten nedan kommer jag att gå igenom de olika modellerna, vad jag tyckte om dem och till vad jag anser de passar. Jag har även listat de platser jag besökte och slutligen listat några tips som kan vara bra att ha med sig på vägarna. Det blir helt enkelt en guide för dig som går i husbilsköpartankar, eller vill ha tips på platser att besöka!



California Ocean


Antal säten (inkl förare: 4 | Antal bäddar: 2+2 (övre: 120×200 + nedre: 114×200) Värme: Ja, Diesel | Toalett: Nej | Dusch: Nej | Spis: 2 gasplattor | Vattentank: 30L | Diskho: ja | Varmvattenberedare: Nej | Kylskåp: 42L | Frys: Nej | Matbord: Ja, 4 platser | Ståhöjd: Endast om taket är uppfällt | Möjlighet att koppla in el: Ja. Bilen har två eluttag på 12V resp. 230V


Om bilen: Byggd på Volkswagens klassiska transportermodell med en utfällbar säng, samt popup-tak med ytterligare en säng. Har kyl, spis, disko och förvaring. Snurrbara stolar och uppfällbart bord ger matplats för 3-4 personer. Inget badrum eller toalett, men möjlighet till utedusch.
Passar dig som: Vill åka långa sträckor och tycker om att vara aktiv. Vill kunna använda bilen både på semesterresan och i vardagen.
Pris: från 639 900 kr
Bränsleförbrukning: ca 8,9 liter/mil (diesel)
Läs mer på Volkswagens hemsida



Min resa

Med den här bilen bestämde jag mig för att ta mig upp till Lappland. Mitt mål var Stora Sjöfallet men längs vägen skulle jag även passa på att besöka några andra platser. Bla ville jag upptäcka Vildmarksvägen i Jämtland som jag hört mycket gott om och som bjuder på många sevärdheter längs vägen. Eftersom jag skulle åka långa sträckor var det viktigt för mig att bilen var bekväm att köra och bränslesnål. Jag skulle tillbringa mycket tid på vägarna, men också hitta på olika aktiviteter. Att kunna spendera tid i bilen var viktigt, men kom först i tredje hand.

Min upplevelse av modellen är att den är väldigt praktisk. Den har bra packutrymme och är smart inredd. För att vara en bil i den här storleken med både säng och kök känns den förvånansvärt luftig. Att den har ljusinsläpp från alla håll förstärker såklart känslan. Alla funktioner är väldigt lätta att använda och det går smidigt att bädda både uppe och nere.

Jag skulle säga att den är lagom för 1-2 personer, beroende på hur mycket tid man vill spendera i den och hur mycket mat man vill kunna laga. Visst finns det fyra bäddar och fyra säten, men det kan nog kännas lite i trängsta laget, särskilt om man ska laga mat och diska för 4 personer. Det känns också som att det är en bil för specifika resor snarare än permanent boende och storleken gör att den även funkar att använda till vardags, mellan resorna.

Helt enkelt en bra bil för den som vill kunna använda den både hemma och på semesterresan.



Höjdpunkter längs vägen

  1. Ullådalen, Åre
  2. Vildmarksvägen
  3. Hällingsåfallet
  4. Stekenjokk
  5. Fatmomakke Kyrkstad
  6. Trappstegsforsen
  7. Ájtte Svenskt fjäll- och samemuseum, Jokkmokk
  8. Muddus Nationalpark
  9. Liggadammen
  10. Harsprångets kraftstation
  11. Porjus kraftstation
  12. Stora Sjöfallet
  13. Storforsen
  14. Höga Kusten



Grand California

Antal säten (inkl förare: 4 |Antal bäddar: 1 dubbelsäng + 1 loftsäng för barn (tillval) Värme: Ja, Diesel | Toalett: Ja | Dusch: Ja | Spis: 2 gasplattor | Vattentank: 110 L | Diskho: ja | Varmvattenberedare: Ja | Kylskåp: 70 L | Frys: Ja | Matbord: Ja, 4 platser | Ståhöjd: Ja, vältalig | Möjlighet att koppla in el: Ja


Om bilen: Volkswagens största modell. En variant av Volkswagens Craftermodell, men med extra höjd för ytterligare en säng och utrymme.
Passar dig som: Kommer spendera mycket tid i bilen och kanske inte åka lika långa sträckor. Den här bilen kan du bo i.
Pris: från 759 900kr
Bränsleförbrukning: ca 11,4 liter / mil (diesel)
Läs mer på Volkswagens hemsida



Min resa

Den här bilen tog jag på en veckas tur till Gotland. Den passade bra eftersom jag inte skulle färdas några längre sträckor och istället tillbringa mycket tid i bilen.

Den här bilen är verkligen som ett hem. Visst är den kompakt, men ändå inte så att det märks av. Den stora dubbelsängen baktill kan vara bäddad konstant vilket är skönt. Det finns gott om förvaringsutrymmen under, både på golvet och i stora skåp. Även i taket runtom sängen finns flera förvaringsluckor. Det går också att fälla upp den nedre sängen om man tex vill frakta cyklar eller andra skrymmande saker. Uppfällningen är dock provisorisk och har ingen annan funktion.

Bilen har goda ljusinsläpp framtill och två takfönster gör den extra ljus. Den har även två små fönster bak. Bak- och sidorutorna går att öppna och är utrustade med både mörkläggning och myggnät. För att mörklägga framtill sätter man upp mörkläggningstyg med insydda magneter.

Generellt känns det mesta i denna rejälare och robustare än i California Ocean. Bordet är större och stadigare, handtag och beslag grövre mm. Av den anledningen känns den Grand California mer som en bil du faktiskt kan bosätta dig i under längre tid. Att kunna stå i den är också något jag värdesätter vid långtidsboende, vilket man kan med råge i denna.

På väggen sitter en display där du kan sköta allt från värme, kyl, vattentank, varmvattenberedare mm. Att tänka på med så mycket elektronik i bilen är att den måste vara inkopplad på el, alternativt köras för att ladda upp (den har en display för hur mycket som är kvar). Jag klarade mig ungefär ett dygn på en full laddning med kyl/frys, varmvatten och värme igång.

Bilen är stor, 3 meter hög och 6 meter lång, men det är något jag snabbt vänjer mig vid. Att köra går bra och den har bra förvaring omkring framsätena. Det går precis att få plats på en parkeringsruta med hjulen, så länge parkeringen inte är trång. Det kan bli svårare att ta sig fram på smågator/vägar, vilket kan vara värt att tänka på innan man ger sig in i gränder eller på mindre skogsvägar där det kan vara svårt att vända. Backkameran har dock en vid och bra vinkel som gör det lättare.



Höjdpunkter längs vägen

  1. Ekstakusten
  2. Visby och Gotlands Museum
  3. Hall-Hangvar naturreservat
  4. Blå lagunen
  5. Gamla Hamn naturreservat, Fårö
  6. Östkustleden mellan Herrvik och Katthammarsvik
  7. Holmhällar Naturreservat
  8. Sundrealvaret
  9. Högklint naturreservat
  10. Fröjel kyrka


Caddy Beach

Antal säten (inkl förare: 5 |Antal bäddar: 1 med plats för 2 Värme: Endast parkeringsvärme | Toalett: Nej | Dusch: Nej | Spis: Nej | Vattentank: Nej | Diskho: Nej | Varmvattenberedare: Nej | Kylskåp: Nej | Frys: Nej | Matbord: Nej | Ståhöjd: Nej | Möjlighet att koppla in el: Nej


Om bilen: Volkswagens minsta transportbil Caddy, specialdesignad för övernattning. Denna är är utrustad med en säng som går att vika ut över nedfällda passagerarsätena, men saknar andra campingbekvämligheter. Ett tält går att trä på bakluckan då den är öppen för ett extra rum.
Passar dig som: Vill ha en rymlig vardagsbil som också går att använda för övernattning. Fördelaktligen på sommaren och sen vår / tidig höst.
Pris: från 322 300 kr
Bränsleförbrukning: ca 5.9 liter / mil
Läs mer om Caddy California på Volkswagens hemsida



Min resa

Med Caddy’n bestämde jag mig för att åka söderut i landet. Jag hade en lista på flera platser jag ville besöka och det såg ut att bli mycket bilkörning däremellan. Körningen var därför högsta prioritet och en fördel med just denna bilen är att den är förhållandevis bränslesnål jämfört med de andra. Samtidigt är den anonym, vilket jag tycker är skönt om jag bestämmer mig för att stå på en parkering ett tag.

Den här bilen är mer som en större personbil än en husbil. Den har en inbygd säng i bagageutrymmet som går att vika ut för en komfortabel sovplats genom att fälla ner de övriga sätena. Om man låter bli att fälla fram framsätena, kan sängen användas som soffa. Till bilen finns mörkläggningsgardiner som baktill består av specialdesignade ”hyllor” som sätts fast och som har gott om förvaring för tex mat, porslin och kläder.

Av de bekvämligheter som fanns i de två andra bilarna var värme det jag saknade mest. Den har en parkeringsvärmare som går att sätta på på morgonen, men är du som jag ute när det är kallt blir det lätt kyligt och är det fuktigt ute blir det också det lätt i bilen. Matlagningsmöjligheten löste jag genom att ta med en spis från Primus, som dessutom går att ta med ut på tur! En stor fördel med Caddy’n är att bakluckan öppnas uppåt så att man kan få skydd från regn under den, vilket ger en bra yta att laga mat på. Det finns också ett tält att trä på för ett extra “rum” bakom bilen.

Sedan jag testade denna har modellen utgått ur Volkswagens sortiment och ersatts av den nya modellen Caddy California. Denna är utformad något annorlunda, bla är golvutrymmet längst bak borta till förmån för att kunna sätta in en utdragbar spis (en platta) och låda för förvaring av kökstillbehör. Sängen är också uppdaterad och går inte längre att använda som soffa. Däremot kan de bakre sätena i den nya modellen lyftas ut helt för mer förvaring.



Höjdpunkter längs vägen

  1. Stora Lund naturreservat
  2. Omberg
  3. Naturum Tåkern
  4. Store mosse nationalpark och naturum
  5. Söderåsens nationalpark
  6. Juskushall – Vulkanrester i Skåne
  7. Kullaberg naturreservat och Naturum
  8. Hallandsåsen
  9. Ekehagens forntidsby
  10. Falbygdens museum
  11. Hindens rev
  12. Näverkärr naturreservat


Min favorit

Så vad tyckte jag om bilarna? Vilken av dessa campers skulle jag välja om jag skulle köpa en? Min absoluta favorit för boende är utan tvekan Grand California. I den kan du leva bekvämt. Jag tycker också att den är mer prisvärd gentemot California Ocean.

Ett problem jag hade med min tidigare van (som också var rätt stor) var dock att jag använde den för sällan och jag tror att i det liv jag lever just nu, skulle risken vara att en Grand California också skulle få stå still mycket. Jag tror därför att California Ocean är den modell som skulle passa mig bäst. Med den kan jag åka iväg på spontana minisemestrar, men ändå bo relativt bekvämt. Jag kan också använda den i vardagen om det behövs. Att den är såpass liten gör också att jag kan upptäcka mindre vägar och jag skulle absolut lägga till fyrhjulsdrift och en starkare motor för bättre körning.

Jag blev också väldigt positivt överraskad av Caddy Beach! Även om den inte har några av de bekvämligheter som de två andra bilarna var den otroligt smidig att ha som övernattningsbil och det är väldigt skönt att den också är så anonym. Denna kan man ju absolut använda i vardagen också och ett stort plus är att den har fem säten medan de andra bara har fyra. Sen ligger den ju även betydligt lägre i pris, vilket såklart kan vara en fördel.

Ja… Vi får se vad som blir mitt nästa inköp, för en ny camper vill jag verkligen ha! Det är så härligt att bara kunna ge sig iväg utan att behöva tänka på var man ska bo någonstans, om det finns plats eller om man har råd. Med en camper är alltid äventyret nära till hands!



Att tänka på inför val av en husbil

Är du själv sugen på att skaffa en camper, men är osäker på vilken du ska välja? Den främsta frågan du bör ställa dig är – Vad vill du göra med bilen? Vill du flytta in i den på heltid, använda den som boende endast någon vecka om året och däremellan använda den i vardagen? Ska den förflyttas inom ett mindre område eller köras långa sträckor? Vill du köra mycket i städer eller främst på landet?

När du väl bestämt dig finns det såklart mängder av saker att ta hänsyn till, som kan hjälpa dig göra bästa möjliga val.

Teknik – Hur stark är motorn, hur snabbt kommer du upp i hastighet? Vill du köra automat eller manuellt? Har den fyrhjulsdrift? Om bilen är tung och du ska köra mycket på små skogsvägar, särskilt vintertid, är fyrhjulsdrift att rekommendera. Finns det larm och går det att stänga av? Om du köper begagnat: Hur många mil har den gått? Är den regelbundet servad och finns det en servicebok?

Körfunktioner – Är den skön att köra, sitter du bekvämt? Har den speciella funktioner som tex hastighetshållare och avståndsmätare? GPS? Antal sittplatser, hur stor är familjen eller hur många vänner vill du kunna ta med?

Total kostnad – inte bara priset spelar roll, även hur hög skatt den har samt vad en försäkring kostar. Även bränsleförbrukning kan vara bra att ta med i beräkningen, särskilt om du planerar köra långa sträckor.

Storlek – Hur lång är den, vill du kunna få plats på en vanlig parkeringsruta? Höjd, går den in i ditt garage eller under alla broar? Hur bred är den, har du tänkt köra mycket på trånga gator eller i terräng? Är den låg undertill eller har den gått om utrymme så du kan köra i terräng? Behöver du ha ståhöjd invändigt? (kan vara bekvämt om du ska bo i den längre perioder) Vad har den för totalvikt? (på B-körkort utfärdade efter 1 juli 1996 får du köra personbilar med en totalvikt på max 3500kg).

Komfort – Finns det värme? Hur bra är den ventilerad? Isolerad för vintertid? Går det att mörklägga smidigt? Hur många fönster har den, dvs hur mycket dagsljus får du in och vilken utsikt kan du ha?

Praktiskt – Har den bra förvaring? Toalett? Dusch eller andra tvättmöjligheter? Spis, fläkt, kyl, frys? Vattentank och diskho? Hur känns kvaliteten på inredningen, slittålig eller plastig? Går den att koppla på el? Har den ett separat elsystem för bodelen och hur laddas det? Går sängen att bädda ihop för mer utrymme och hur smidigt är det i så fall? Hur många kan sova i den? Har den dragkrok eller möjlighet att montera på? Går det att montera takräcke? Hur öppnas dörrarna? Går framsätena att snurra?

Övrigt – Vilket skick den är i samt om den har mycket rost är såklart också en viktig del. Likaså hur anonym den är. Vill du kunna smälta in som “vanlig bil”?


Tips inför resan

  • Packa som om du skulle på en vandringstur. Lite, lätt och tåligt. Ta inte med dig för mycket eller för skrymmande prylar.
  • Ta inte med dig hela köksservisen. En stekpanna och en stor och en liten kastrull räcker långt. Du kan använda samma “servis” som du använder på vandringsturen. Den är tåligare så du slipper oroa dig för krossat glas eller porslin. Dessutom behöver du inte packa dubbelt om du vill ta med dig sakerna ut på en dagstur!
  • Ta med en sopkvast! Det blir lätt grusigt när man går in och ut.
  • Glöm inte diskgrejer: Balja (om bilen ej har diskho), en diskhandduk, disktrasa, diskborste och miljövänligt diskmedel. En extra diskhandduk att låta disken stå och torka på kan vara praktiskt.
  • En korg eller säck för sängkläder är praktiskt om sängplatsen packas ihop över dagen.
  • En kraftfullare laddare med USB för bilens cigguttag kan vara bra om du tex vill kunna ladda datorn medan du kör.
  • Med appen Park4night kan du hitta ställen att övernatta på och där du får stå med bilen, så kallat “fricampa”. I och med att det är en öppen app kan det dock vara svårare att hitta en egen plats. Räkna istället med trevliga grannar!

Campingutrustningen passar bra även för husbilsköket. Bild från California Ocean



Vett och etikett

Sist tänkte jag flika in med några saker som kan vara bra att känna till innan du ger dig ut på vägarna. Följ dem så är chansen större att Sverige kommer vara ett land där fricamping är tillåtet även i framtiden!


Var får man stå?

Enligt Svensk lag får en bil stå parkerad på samma plats i upp till 24 timmar – om inget annat anges. I Sverige är det också tillåtet att övernatta i ett parkerat fordon, men observera att detta inte alltid är tillåtet utomlands. Parkera får man göra där fordonet inte utgör en fara eller hindrar eller stör andra. Du får heller inte köra upp och parkera där du skadar platsen eller där parkeringsförbud råder. Här kan du läsa mer om transportstyrelsens parkeringsregler.

I områden med skyddad natur, tex nationalparker och naturreservat finns ofta särskilda regler kring övernattning och uppställande av övernattningsfordon. Läs på ordentligt och respektera reglerna. De finns där av en anledning, tex för att skydda känsliga djur – eller för att inte locka dit djur som dras till tex matrester. Kör du förbi en skylt, stanna och läs den.



Gråvatten och Latrin

Om du har vattentank kommer du då och då behöva tömma ut det så kallade Gråvattnet, dvs slasktanken som också sitter i bilen. Har du toalett, så hör den ihop med en latrintank som också kommer behöva tömmas. Gör inte detta i naturen! Diskmedel och medel för toaletten kan vara skadligt för naturen och rester kan locka djur till platser de inte hör hemma. Dessutom är det oerhört ofräscht. Lämna naturen i det skick du själv vill möta den.

Tömning av gråvatten och latrin bör därför göras på särskilda stationer. Gråvatten töms lättast rätt ner i en öppen brunn och latrinen i en latrinsink där du både kan tömma och göra rent den. Om du bor på en camping finns detta i regel där, men om du fricampar kan det vara svårare att hitta dem. Du kan alltid fråga på en camping om du kan få betala för att tömma tanken, men annars är tipset att kolla efter rastplatser där det är okej att tömma. Du hittar dem via denna karta. Använd endast de stationer som erbjuder latrintömning (dvs inte i toaletterna då de kan vara kopplade till en tank och inte vattennätet. dessutom är det inte så fräscht om det skvätter. Det kan också bli stopp om du tömmer mycket på en gång. Vissa menar att om du har kemikalier i tanken kan detta skada avloppsvattnet, men jag har ingen källa på det).

Det kan också finnas möjlighet att tömma i småbåtshamnar, i anslutning till reningsverk och på vissa mackar. I appen Park4night finns också några tips på var du kan hitta stationer.


Station för tömning av latrin och gråvatten utanför Visby reningsverk




Dela:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Alla inlägg

Stories

Kom igång

Sverige

Wilderness Stories