Sov gott i vildmarken

TIPS FÖR EN BRA TÄLTNATT

Detta inlägg är skrivet i samarbete med outnorth.se



Har du också sett framför dig en magisk natt under stjärnorna, där du somnar som ett barn efter dagens ansträngning medan en porlande bäck vaggar dig till sömns? Men när du väl kommer ut ligger du i själva verket obekvämt, huttrandes och lyssnar till varenda monsterliknande ljud utanför tältduken. När morgonen äntligen kommer är du glad att natten är över då du ändå inte lyckats sova en blund?

En dålig tältnatt är ingen rolig upplevelse, men det finns sätt att undvika det. Oavsett om du tänkt sova i vindskydd, tält, i hammock eller rent av under bar himmel, så finns det lite tips och trix för hur sömnen ska kunna bli så bra som möjligt.


Sovplatsen

Välj sovplats med omsorg. Om du sover i tält, försök hitta ett så plant ställe som möjligt utan ojämnheter som gropar eller rötter. Lägg dig gärna ner på marken innan du sätter upp tältet så du känner av om det lutar eller ej. Marken bör också vara torr. Tänk på vad som händer om det börjar regna och undvik platser som kan samla vatten. Undvik också platser som kan vara exponerade för vind eller blixtar vid ett åskoväder om det är risk för det. Även om det känns lugnt då du går och lägger dig, kan det slå om under natten. Plocka bort ev kottar och småsten innan du sätter upp tältet.

Vänta inte för länge med att välja sovplats. Om du väntar till att det börjar skymma går det lätt snabbt innan det blir kolsvart och då kan det bli svårt att hitta en bra plats. Endera för att man inte riktigt ser hur marken ser ut – eller för att det inte ens finns något bra ställe just där att sätta upp på!

Se till att tältet, eller det du nu sover i/under, är ordentligt uppsatt då du går och lägger dig. Använd alla stormlinor även om det inte blåser. Det finns inget tråkigare än att behöva gå upp mitt i natten då det blåst upp och börjat regna, för att sätta fast en tältduk som blåst upp.

Öva på att sätta upp tältet innan du ger dig ut. Då slipper du stå i hällregn och fundera på vilka pinnar som ska sitta vart.

Se till att du har bra ventilation för att undvika att kondens under natten. Vid stabilt väder kan du öppna upp något. Då jag sover i tält, brukar jag endast dra för myggnätet och låta den andra dragkedjan vara halvöppet mot absiden.

Stäng myggnätet. För mig kan en enda mygga förstöra en hel natts sömn. Se därför till att myggnätet alltid är stängt, oavsett om du bara ska ut en kort stund.

Packa ner ordentligt. När det är dags att packa ner tältet eller hammocken eller vad du nu använder som skydd, se till att packa det ordentligt så du lätt kan sätta upp igen vid dagens slut. Var extra noga med stormlinor, så de inte trasslar sig.


Att tälta nära ett vattendrag är bra för att kunna hämta vatten. Tänk dock på att det lätt kan bli fuktigt i luften nära stillastående vatten under varma sommarnätter.
Tältplatsen vid Tärnättvattnen
På vintern blir det mörkt snabbt. Vänta inte för länge med att välja sovplats så att du ser vad du gör.

Liggunderlag

Investera i ett liggunderlag som passar DIG och DINA behov, så att du kan sova skönt om natten. Alla kroppar är olika, så ge det tid att hitta vad du själv söker. Här kan du få lite tips på hur du väljer liggunderlag. Tänk på att olika liggunderlag skyddar dig olika mycket från markkylan. Om du är ute under vintern, använd gärna två stycken för att vara säker på att du klarar kylan underifrån.


Sovsäck

Använd en sovsäck med rätt temperatur. På en sovsäck anges i oftast tre temperaturer:
Komforttemperaturen är den temperatur som du ska gå efter. Det är den som anger i vilken temperatur sovsäcken är komfortabel att sova i.
Lägsta temperatur / Temperaturgränsen innebär att det går att sova i den i den temperaturen – men räkna med en kylig natt.
Extremtemperatur innebär att du kan ligga i sovsäcken i denna temperatur utan att frysa ihjäl, men någon sömn kan du nog inte räkna med.
Om du är kvinna, så tänk på att unisexsäckar oftast anger värdet för män, vilka inte fryser lika lätt som kvinnor. Skillnaden kan vara ett helt steg, alltså att det som anges som komforttemperatur på en herr/unisexsäck innebär att det är temperaturgränsen för en kvinna.

Använd hellre en för varm sovsäck (som kan öppnas upp) än en för kall.

Använd en sovsäck i rätt storlek. Det är inte bara temperaturen som är viktig när du väljer sovsäck. Se också till att ha en i din längd. En för lång sovsäck innebär extra utrymme som måste värmas upp för att sovsäcken ska kunna värma dig. Jag själv är 165 cm och har en sovsäck som är 168 cm, vilket passar mig perfekt.
Om du ända har en för stor sovsäck, kan du förkorta den genom att knyta något om fotänden, eller fylla den med (torra!) kläder upp till fötterna.

Skydda din sovsäck. Sovsäcken är något av det viktigaste du har i din packning. Den kan rädda livet på dig om olyckan skulle vara framme. Se därför till att skydda den ordentligt, framförallt ifrån väta. Använd en vattentät packpåse och kanske tom en extra plastpåse över. Vädra om möjligt ur den ordentligt innan du packar ner den på morgonen, så fukt från kroppen inte stängs in i säcken.

Använd sovsäckslakan. Om du vill addera några extra graders skydd i sovsäcken kan du använda ett sovsäckslakan. Det skyddar dessutom sovsäcken från smuts och fukt från kroppen.

Tillverka en kudde. Att ligga lite högre med huvudet är något som de flesta föredrar. Det finns kuddar att köpa, allt från fasta till uppblåsbara, men du kan också tillverka en egen av det du har med dig. En packpåse, t-shirt eller ett örngott kan fyllas med kläder och stoppas under huvudet.


Använd hellre en för varm än för kall sovsäck och öppna upp den om det skulle bli för varmt. En packpåse full med kläder kan bli en bra kudde.
Rena och torra sovkläder håller dig varm och skyddar sovsäcken mot smuts och fukt från kroppen.

Sovkläder

Sov i ett bra ullunderställ – inget mer. I sovsäcken är det luften mellan dig och säcken som håller dig varm. Sovsäcken i sig fungerar som en termos genom att den kapslar in denna värmen. Det kan vara lockande att bylsa på sig i sovsäcken då det är kallt, men detta har faktiskt motsatt effekt eftersom du då “fyller upp” sovsäcken och minskar utrymmet för den varma, värmande luften. Om det blir en kyligare natt än planerat kan du istället lägga kläder under, eller på sovsäcken.
Se till att ha ett separat underställ att sova i som inte är svettigt från dagens ansträngningar . Även om det är varmt är det bra med ett underställ då du slipper sovsäckens glansiga tyg direkt mot huden vilket kan bli klibbigt och störa sömnen. Öppna hellre om det blir för varmt. Precis som med sovsäckslakanet skyddar det sovsäcken mot smuts och fukt.

Använd gärna sovkläder i ull, då de värmer bäst. Detta gäller även om de skulle bli fuktiga. Förutom underställsbyxor och tröja, kan du om det är kallt även sova i ett par särskilda sovstrumpor, buff, mössa och kanske tom vantar.



Innan du lägger dig

Lägg dig varm. Gör några enklare övningar (utan att bli svettig) och ät något innan du kryper ner i sovsäcken.

Se till att kissa det sista du gör innan du går och lägger dig och drick inte för mycket de sista timmarna innan läggning. Att behöva gå upp och kissa en iskall natt är verkligen något av det tråkigaste som finns. Självklart bör du hålla vätskebalansen, men se hellre till att dricka ofta under dagen än att svepa två liter när du är klar och snart ska gå och lägga dig.


Hålla värmen

Ta med en eller två flaskor i värmetålig plast, ex nalgene, fyll med hett vatten och ha i sovsäcken. Koka upp vatten innan då går och lägger dig och häll i dem. Skruva åt korken ordentligt, trä en strumpa över (så du inte bränner dig på flaskan) och lägg ner i sovsäcken så har du ett värmeelement! Litersflaskorna kan beroende på yttertemperatur hålla en hel natt medan halvliterflaskorna svalnar efter några timmar.


Värmetålig vattenflaska
En värmetålig vattenflaska fylld med hett vatten blir ett bra element i sovsäcken under kalla nätter!

Om du vaknar på natten

Håll ordning på dina saker och ha det du behöver nära till hands. Förhoppningsvis har ovanstående tips minimerat risken för att du måste gå upp på natten, men ibland händer det ändå. Se till att du har en lampa nära tillhands och ta gärna med ett par lättare campsandaler som du enkelt kan glida i, istället för att behöva stoppa ner fötterna i iskalla kängor. Jag brukar även ha en vattenflaska och cerat nära huvudet. Ett par öronproppar kan också vara bra om det kommer fler som ska tälta i närheten under natten.

Håll dig inte. Om du vaknar och känner att du måste kissa – ta tjuren vid hornen och gör det direkt. Oftast går det inte över och du kommer istället få flera timmar (i värsta fall) av orolig sömn. Det sägs också att man fryser lättare om man är kissnödig eftersom kroppen måste lägga energi till att hålla urinen i kroppen varm.


Fler tips

Ta med en lampa som du kan ha i tältet och (pannlampa funkar bra om du vill hålla ner packningen) se till att förvara den på ett ställe där du vet var du har den och lätt kommer åt den om du vaknar och måste gå upp på natten.

Om du är mörkrädd kan lite lugn musik eller en podcast hjälpa. Ladda ner i förväg om du får dålig mottagning. Tänk dock på att inte störa andra om du tältar bland folk. Använd hörlurar i så fall.



Några av era tips

I somras gick jag ut på min instagram och frågade er om era bästa sovtips. Här är några av svaren jag fick!

“Jag har strukit på rader med silikonlim på tvären på liggunderlaget för att förhindra att jag glider runt på natten” //@windandpines

“använd en mörk buff för ögonen om det är en ljus sommarnatt” // @annaegustafsson

Wear a hat or preferably a deep hood that you can disappear in. That way, even if you move in your sleep, you won’t wake up with freezing ear and nose” // @reenactwithpassion

“Kör några situps eller armhävningar i sovsäcken för att bli varm utan att bli svettig” //@yohson

“Brygg lite ljung te över öppen eld om det finns möjlighet, det är lugnande och sövande, både med elden och den varma drycken.” //@annelisdotter

“Om jag sover på marken, finns inget mjukare än en bädd av kråkbärsris under liggunderlaget. Hammocken spänner jag gärna tvärt vinden, att gungas till sömns är underbart tycker jag!” //@catlalae

“På vintern när det var svinkallt hade jag en dunjacka ihopvirad som kudde och instängd vid huvudet i sovsäcken för extra värme och för att kudden inte skulle flytta sig under natten!” //@murdiii

“Förbered några värmestenar som legat nära elden och blivit lagom varma, som sen kan få va med in i sovsäcken eller ligga inuti tältet” // @mickanjohansson

“Välj ett ställe i västläge för att kunna njuta maximalt av en magisk solnedgång och för att få mycket skugga på morgonen när solen går upp i öst” //@sofiaguta


Har du fler tips? Tipsa gärna i kommentarsfältet nedan!

Sov gott!



Dela:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Alla inlägg

Stories

Kom igång

Sverige

Wilderness Stories