Resor

Bestig Kilimanjaro med mig 2019!

16 – 27 februari 2019 (Endast kvinnor)

:

Nyfiken på att bestiga berg och ta ditt vandrande till en ny nivå? Tillsammans med Äventyrsresor kommer jag med start i februari 2019 att anordna resor dit! Så följ med mig till Tanzania på en vandring längs Kilimanjaros sluttningar för att slutligen göra ett försök att bestiga den legendariska toppen Uhuru Peak på 5895 meter över havet och därmed bocka av ett av ”The Seven Summits”!

Den sju dagar långa vandringen tar oss genom fyra klimatzoner mot toppen av berget, allt från regnskog till alpin öken och toppens glaciärer. Längs vägen sover vi i tält med storslagna vyer över berget och Afrikas savann och gröna dalar. Under hela turen finns jag med som hjälp, stöd och sällskap och jag kommer även hålla föreläsningar, både hemma i Sverige och på plats i Tanzania, där vi går igenom vad den här typen av expedition innebär och hur man säkrast tar sig upp på hög höjd. Vi har också hjälp av lokala guider och bärare som bär mestadels av vår packning så att vi kan fokusera på att ta in det vi lärt oss och samtidigt njuta av den vackra vandringen. Detta är således en perfekt vandring för dig som vill lära dig mer om expeditionslivet och prova på vad det innebär i en trygg miljö tillsammans med likasinnade och samtidigt skapa vänner för livet!

 

Denna tur är endast för kvinnor och det är vår ambition att även så många som möjligt i vårt lokala team ska vara kvinnor för att öka efterfrågan på kvinnliga guider, bärare etc på Kilimanjaro.

 

 

Kilimanjaro är världens högsta fristående berg och ett av ”The Seven Summits”, d.v.s. de högsta bergen på de sju kontinenterna. Med sina 5895 meter över havet sträcker sig berget högre än något annat på den Afrikanska kontinenten och är det fjärde högsta av de sju topparna. Det är också en av de högst belägna platserna man kan nå utan att klättra.

Till toppen tar vi oss till fots. Kilimanjaro har flera olika leder som leder upp till toppen varav den vi vandrar är The Machame Route (även kallad Whisky route). Denna anses vara en av de mest äventyrliga, men också den vackraste. För vårt ändamål att utforska bergsbestigningens konst passar den perfekt då den bl.a. innehåller en acklimatiseringsdag längs vägen. Den innehåller dock inga avancerade inslag så som repklättring, utan vi tar oss hela tiden fram till fots. Ingen tidigare erfarenhet av hög höjd krävs och allt som du behöver veta lär du dig längs vägen.

 

 :

RESEPROGRAM

Informationsträff och förberedelsedag i Stockholm, November 2018

Innan resan träffas vi under en kväll i Stockholm för att prata igenom de förberedelser vi behöver göra inför bestigningen, hur vi ska tänka kring träning och vad vi ska packa m.m. Alla deltagare kommer också kunna ha kontakt via en facebookgrupp där det finns möjlighet att ställa de frågor som kommer upp innan avfärd.

MOT TANZANIA OCH KILIMANJARO!

Flyg på kvällen från Arlanda till Tanzania och Kilimanjaro International Airport. Du flyger med det Star Alliance anslutna bolaget Etiophian Airlines och mellanlandar i Etiopiens huvudstad Addis Abeba.

ANKOMST MOSHI

Du landar vid lunchtid påföljande dag och blir på flygplatsen mottagna av en lokal guide som hjälper till med det praktiska så som visum och bagage. Därefter väntar en transfer som under ca en timmas resa tar dig och resten av gruppen genom plantage fram till staden Moshi och Springlands hotel. Under hela bussresan syns Kilimanjaros topp i fjärran och vad som väntar de kommande dagarna!

På hotellet i Moshi möter jag upp med välkomstdrink och en kort genomgång av äventyret. Därefter delas rummen ut och vi får tid att göra oss hemmastadda och ta ett svalkande dopp i hotellets pool innan vi på kvällen åker in till centrala Moshi för gemensam välkomstmiddag på lokal restaurang.

ÅTERHÄMTNING OCH UTBILDNING I MOSHI

Idag tar vi igen oss och sover ut ordentligt efter flygresan. Under dagen föreläser jag om vandring och hög höjd. Vi får även träffa våra lokala guider som går igenom vandringen. Under kvällen äter vi middag på egen hand (på hotellet eller i stan) och gör oss redo för att åka mot berget nästa morgon.

VANDRINGEN BÖRJAR! MACHAME GATE – MACHAME CAMP

Efter frukost på hotellet åker vi buss tillsammans upp till Kilimanjaro National Park och Machame Gate där vi börjar vår vandring. Vi startar på 1800 meters höjd och tar oss sakta men säkert upp genom tät och vacker regnskog upp till ca 3000 meter och vårt första camp, Machame Camp. När vi kommer fram är tälten uppsatta och vi serveras en god middag i vårt gemensamma mässtält. Vandringen upp tar ca 5 timmar och vi har gott om tid på oss för att stanna och fotografera, fylla på vätska etc.

Distans: 11 km, Höjd 1800-2835 m, Tidsåtgång: 5 h.

MACHAME CAMP – SHIRA CAVE CAMP

Vi fortsätter uppåt vilket märks då buskarna och träden blir lägre och vyerna öppnar upp sig, både över dalen nedanför och vad vi har framför oss. Sträckan är kort men brantare än gårdagen så vi tar det lugnt för att inte bli trötta eller allt för påverkade av höjden. Efter lunch i campet får vi tid att vila upp oss innan vi tar en kortare promenad i omgivningarna för acklimatisering.

Distans: 5 km, Höjd: 2835-3750 m, Tidsåtgång: 6 h.

ACKLIMATISERINGSDAG. SHIRA CAVE CAMP – LAVA TOWER – BARANCO CAMP

Idag vandrar vi genom lavalandskap upp till det magnifika Lava Tower, ett 80 meter högt lavatorn som skapats då lava trängt upp från jorden. Väl på plats stannar vi ca en timma och äter lunch innan vi tar oss ner till Baranco Camp som ligger på ungefär samma höjd som vi startade vid tidigare på morgonen. Vid Lava Tower kan vi beroende på väder eventuellt stöta på vår första snö och det kan också börja kännas i kroppen att luften blir tunnare, men genom att gå ner igen vänjer vi kroppen succesivt. Detta är en viktig del i den acklimatisering som är nödvändig för bestigningar/vandringar på den här höjden.

Distans: 7+3 km, Höjd: 3750-4600-3900 m, Tidsåtgång: 4+2 h.

BARRANCO CAMP – KARANGA CAMP

Dagen börjar med att vi ska ta oss upp för den så kallande Baranco wall, ”the wall of the mountain”. Det är en brant led upp där vi får lägga ifrån oss våra vandringsstavar och istället ta hjälp utav händerna för att ta oss uppåt. Det är en häftig stigning och här känns det verkligen att vi är här och klättrar i berg. Det är dock hela tiden en led upp och inte fråga om avancerad klättring.

Väggen tar ca 1,5 h och efter det väntar en vandring upp och ner bland lavastenar till det att vi kommer fram till Karanga Camp lagom till lunch. Det är även här vi kommer att stanna för dagen. Vi närmar oss toppen och kortare, lugna distanser är av största vikt för att spara kraft inför toppförsöket.

Distans: 6 km, Höjd: 3900-3995 m, Tidsåtgång: 4 h.

KARANGA CAMP – BARAFU CAMP

Idag fortsätter vandringen mellan lavastenar upp till vårt Base Camp, Barafu Camp! Väl framme äter vi lunch och vilar lite innan vi tar en sista, kortare acklimatiseringstur upp till Kosovo Camp på 4800 meter och tillbaka. Vi äter sedan en tidig middag innan vi lägger oss för att få några timmars sömn innan toppförsöket!

Distans: 4 km, Höjd: 3995-4673 m, Tidsåtgång: 4 h.

TOPPFÖRSÖK UHURU PEAK

Strax innan midnatt blir vi väckta och gör oss redo för att ta oss upp mot toppen. Med en enklare packning och pannlamporna på huvudet rör vi oss sakta, sakta uppåt mot resans högsta punkt, sicksackandes mellan stenar innan vi når snö på ca 5000 meters höjd (beroende på väder).

Efter 5-6 timmar kommer vi fram till vårt första delmål, Stella Point på 5756 meters höjd. Ungefär samtidigt  börjar solen gå upp över Afrika och molnen långt där under oss. Det är en fantastisk känsla när de första solstrålarna letar sig upp över horisonten och fyller oss med den extra energi vi behöver för att ta oss den sista sträckan mot toppen och Afrikas tak. Väl framme på toppen fotograferar vi och vilar ut lite innan vi tar oss nedåt igen.

När vi kommer ner till baslägret igen får vi vila och fylla på med energi innan vi fortsätter nedåt till Mweka camp där vi firar med middag och en god natts sömn.

Barafu Camp – Uhuru Peak – Barafu Camp: Distans: 5+5 km, Höjd: 4673-5895-4673 m, Tidsåtgång: 7+3 h.
Barafu Camp – Mweka Camp: Distans: 7,5 km, Höjd: 4673-3100 m, Tidsåtgång: 4 h.

DAG 10: SISTA VANDRINGSDAGEN. MWEKA CAMP – MWEKA GATE

Efter en lung morgon och frukost efter vilken vi tackat av vårt lokala team fortsätter vi ner genom regnskogen mot Mweka Gate där en buss väntar för att ta oss tillbaka till hotellet. Efter lunch, vila och bad i poolen samlas vi under en avslutningsmiddag där de som nått toppen får sina certifikat.

Distans: 10 km, Höjd: 3100-1640 m, Tidsåtgång: 3 h.

DAG 11: ÄVENTYRET FORTSÄTTER ALT. HEMFÄRD

Efter frukost är det avfärd till Arusha för de som valt att förlänga resan med några dagars safari, eller till flygplatsen för de som väljer att åka hem till Sverige med flyg via Addis Abeba under eftermiddagen.

Dag 12: Hemkomst

.

 :

Resans höjdpunkter

 

 • Utbildningar med mig om vandring på hög höjd.
 • Vandringen genom alla klimatzoner från regnskog till arktisk hed och glaciär.
 • Bergsbestigningens strålande utsikter, vackra natur och imponerande vulkaner.
 • Kilimanjaro – ett av »The Seven Summits« – de högsta bergen på de sju kontinenterna
 • Vänner för livet.
 • Soluppgång över Afrika från Kilimanjaros topp

 

 

Resfakta

Reslängd: 12 dagar.

Avreseort: Stockholm. Göteborg och Köpenhamn på förfrågan.

Datum: 16 – 27 februari 2019.

Pris: 34 500 kr (varav 5 000 betalas en vecka efter anmälan och återstående belopp senast 40 dagar innan avresa).

Enkelrumstillägg: På förfrågan.

I priset ingår:

 • Informationsträff och förberedelsedag i Stockholm i november.
 • Flyg Sverige – Kilimanjaro Airport inkl. skatter.
 • Alla transfers och lokala transporter.
 • Hotellövernattning i Moshi två nätter före och en natt efter bestigningen.
 • Vandring på Machame/Mwekaleden 7d/6n.
 • Logi i 2-manstält under vandringen.
 • Helpension under vandringen, två middagar och tre frukostar i Moshi
 • Renat vatten under vandringen.
 • Räddnings – och nationalparksavgifter, vandringstillstånd.
 • Föreläsningar på hotellet i Moshi.
 • Engelsktalande guider och bärare under vandringen.
 • Miljöskatt.

I priset ingår ej:

 • Visum (ca 50 USD, betalas på Kilimajaro Int Airport)
 • Drycker (vatten ingår)
 • Dricks till bärare och guider (ca 250 USD)

Tilläggsresor: Möjlighet att förlänga resan med safari och/eller sol och bad på Zanzibar. Detta görs på förfrågan vid bokningstillfället.

Reseförsäkring: Viktigt att du har heltäckande reseförsäkring som täcker vandring på hög höjd samt inte har ett begränsat belopp för evakuering.

Resplan:

Dag 1. Mot Tanzania och Kilimanjaro
Dag 2. Ankomst Moshi – inför Kilimanjaro
Dag 3. Förberredelsedag i Moshi
Dag 4. Machame
Dag 5. Shiraplatån
Dag 6. Barranco
Dag 7. Karanga
Dag 8. Barafo
Dag 9. Toppförsök Uhuru Peak
Dag 10. Avsluta bestigningen
Dag 11. Hemfärd alt förläng med safari eller Zanzibar
Dag 12. Hemkomst

Resans karaktär: Vi vandrar upp via den vackra Machameleden och ner via Mwekaleden, där vi sover i tält. Du behöver inte vara vältränad, men bra kondition underlättar. Vi har lagt in en extra acklimatiseringsdag för att ökar dina chanser att nå toppen. Det som är avgörande är hur man klarar hög höjd, vilket är svårt att veta i förväg. Med oss har vi erfarna lokalguider som åtföljs av bärare och kock. Temperaturen varierar från plus 30 grader nere i Moshi till minus 15–20 grader i gryningen på toppen. Vandringen upp mot toppen görs på natten och vid starten kan det kännas kallt. Man blir dock snabbt varm och väl uppe på toppen har solen gått upp och det blir varmare.

Deltagarantal: Min 10, max 15.

Klimatkompensation: Äventyrsresor klimatkompenserar för sina flygresor och rekommenderar dig att också göra det. Kostnaden är mellan 600 – 1000 kr per person och resa. Utöver att minska ditt klimatavtryck bidrar du samtidigt till projekt som är viktiga för lokalbefolkningen och miljön i särskilt utsatta länder. Läs mer här »

Förkunskaper: Det krävs inga förkunskaper för att följa med på denna resa, men det underlättar om du varit ute på längre vandringsturer innan. D.v.s. turer då du vandrat 6 eller fler timmar per dag.

Hög höjd: Hur man påverkas av höjden är högst personligt och har ingenting att göra med hur vältränad man är (även om det alltid är en fördel att ha en bra grundfysik). Det viktigaste är att ta det lugnt och successivt vänja kroppen vid höjden. Det finns dock ingen garanti för våra resenärer att nå toppen, men även om så inte skulle vara fallet erbjuder ändå vandringen flera inslag du sent kommer att glömma.

Wilderness Stories