Stories

Paddla för musikhjälpen 2017

 

Varje minut säljs fyra barn i sexhandeln världen över. En del barn som lever i fattigdom tvingas bidra till familjens försörjning och att sälja sin kropp kan ibland vara det enda alternativet. Det är förbjudet att köpa, sälja eller delta i handel av människor. Ändå har människohandeln blivit en av världens största organiserade brottsliga verksamheter, där barns kroppar är en efterfrågad handelsvara. Sexhandeln med barn är en växande kriminell miljardindustri, där mörkertalen är enorma. Många av de barn som far illa syns knappast i någon statistik. Två miljoner barn utnyttjas i sexhandeln varje år, men bara i Indien uppger FN att siffran är 1,2 miljoner, och organisationer är eniga om att fler barn är drabbade.*

*Text från Musikhjälpens hemsida

 

Ända sedan jag startade Wilderness Stories har drivkraften för mig alltid varit att få andra att följa sina drömmar, våga satsa på dem och inte låta de egna rädslorna begränsa dom. Jag brukar också ofta säga att den enda som kan få dina drömmar att bli verklighet är du själv. Tyvärr ser det inte ut så för alla i världen. Bland de allra fattigaste, svagaste och mest utsatta förblir den enklaste drömmen, drömmen om ett värdigare liv allt för ofta bara en dröm. Allra värst är det för barnen.

2017 var temat för Sveriges Radios årliga välgörenhetsprojekt Musikhjälpen “Barn är inte till salu” och när jag fick frågan om att vara med och Paddla för Musikhjälpen var svaret självklart ja.

 

 

Paddla för Musikhjälpen är ett samarbete mellan olika varumärken inom outdoorvärlden till förmån för just Musikhjälpen. Projektet har funnits sedan 2015 och genom att under musikhjälpenveckan anordnat aktiviteter för att uppmärksamma insamlingen har de lyckats samla in en hel del pengar till välgörenhetsprojektet genom åren.

För varje år har insatsen ökat och i år var planen att besöka sju platser mellan Stockholm och Umeå, göra dagsturer i kajak och senare på kvällen samlas på städernas gator och torg för att laga mat och samla in pengar till världens barn.

 

 

Att paddla under vintern kanske inte är det första man tänker på när man tänker paddling, men med rätt utrustning är det faktiskt ingen omöjlighet, snarare tvärtom! Jag som bara hade paddlat ett fåtal gånger tidigare var visserligen något fundersam på hur det skulle gå till, men precis som vid alla utomhusaktiviteter handlar det egentligen bara om att klä sig rätt. Lager på lager och gärna ullmaterial för att hålla värmen. Utanpå alla lager fick vi sedan trä på oss en torrdräkt som de som inte hade egen fick låna. En torrdräkt täcker allt från tår till hals (förutom händerna) och är tätslutande, vilket gör att allt man har under håller sig torrt. Detta är en viktig säkerhetsåtgärd vid vinterpaddling. Utan torrdräkten blir du snabbt nedkyld om du skulle hamna i det kalla vattnet vilket gör det betydligt svårare att ta sig upp i kajaken igen. Med dräkten på däremot, kan du ta god tid på dig utan att det innebär några större problem. Vi hade många som välte under våra turer, men som tur var hade alla torrdräkter vilket gjorde att vi snart kunde paddla vidare som att inget hänt efter att de tagit sig upp i kajakerna igen.

 

Här kan du läsa mer om hur man anpassar sin paddling efter vinterns klimat.

 

När vi startade vår resa i Stockholm kändes det först lite spänt, men trots att temperaturen blev kallare och förutsättningarna hårdare för varje dag vi rörde oss norrut, kändes det ändå säkrare och säkrare för varje dag som gick. Det tog några dagar innan jag hittade rätt, vad som var rätt klädsel för just mig. Hur många strumpor jag behövde för att inte frysa, eller hur mina händer klarade kylan. Men som jag lärt mig av tidigare erfarenheter, gör det inget om det inte är hundraprocentigt rätt första gången man provar på något, det är så man hittar fram till sitt eget sätt. Det gör inget om man blir lite kall eller svettig när man bara ska ut på en kortare tur.

 

 

2017 ägde Musikhjälpen rum mellan 11-17 december och programmet sändes från Umeå vilket också blev våran slutdestination. Vår resa började som sagt i Stockholm och på vägen upp besökte vi även städerna Uppsala, Bollnäs, Sundsvall, Docksta och Örnsköldsvik. Samma dag som vi började föll den första snön över huvudstaden och vi fick på riktigt vinterpaddla genom samtliga städer! Ändå såg varje stopp annorlunda ut och varje tur bjöd på något särskilt, från lugn glidpaddling längs Fyrisån i Uppsala till betydligt mer ansträngande isbrytning utanför Alnön i Sundsvall. Till exempel. Lägre ner här på sidan kan du klicka dig vidare för att läsa om samtliga dagar.

Ju längre norr ut vi kom desto mer föll temperaturen och på finaldagen i Umeå var det närmare minus 20. Men trots kylan måste jag ändå säga att det för mig varit den absolut varmaste veckan under hela året. I alla fall inombords. Det är verkligen så värmande att fått möta alla dessa fantastiskt vänliga själar som hjälpt till på vägen. Både alla de som varit med längs vägen, som avvarat en vecka av sitt liv för att vara med på detta (vissa mycket mer än så), alla samarbetspartner som gjort äventyret och insamlingen möjligt och sist men inte minst, alla de som vi träffat längs vägen och som varit med och bidragit till vår insamlingsbössa! Under veckan lyckades Paddla för Musikhjälpen samla in inte mindre än 73 954 kronor!!! Helt otroligt! Och sammanlag fick Musikhjälpen ihop 74 410 363 kronor från allas bössor och som nu kommer gå till arbetet mot barnsexhandel. Det är verkligen helt otroligt vilken skillnad det kommer att göra och vilken skillnad VI kan göra om vi går ihop och tillsammans hjälps åt.

 

SÅ STORT STORT TACK TILL ALLA ER SOM VARIT MED, BIDRAGIT, HEJAT OCH PUSHAT! TILLSAMMANS HAR VI GJORT SKILLNAD!

❤️❤️❤️

 

Nedan kan du läsa om veckan dag för dag. Nästa år kör vi igen!


 

Också ett extra tack till alla samarbetspartners:

Explore (fd vildmarksmässan), Melker Kayaks, Scandic, Downtown CamperElles UtematTentipi, CitroënKlean Kanteen, Primus, Leksands, 24 hour meals, Röjk Superwear, FriluftsByn, Good Guys Brew, Kajaksidan, Friluftsfrämjandet, Gott & Enkelt, Gold & Green, Green Trails och Wilderness Stories!

 

 

Blogginlägg

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Alla fält är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kommentarer

  • NordicAdventours

    Such a nice initiative! it seem like you had the time of your life while doing all this for a good cause! amazing how things can work like that.
    Also, very cool video. We loved the shots from above and the amazing landskape you captured. Good job and all the best luck in future 🙂

    • lindaakerberg

      Thank you so much! It’s totally proved that you can help others and also have a good time doing it as well 🙂