Om / Kontakt

Om Linda | Om Wilderness Stories

 

Stockholm, 2014 : “If your nerve deny you, go above your nerve…”  Fåglar lyfter mot en morgondisig himmel, ett berg i fjärran. En soluppgång. Tonerna till Beck’s Turn away. Det är de inledande bilderna i trailern till filmen Wild, en film om en ung kvinnas vandring längs långdistansleden Pacific Crest Trail. Det är december och mitt i allt socialt media flimmer har min uppmärksamhet fastnat på detta klipp. Trots kylan som biter sig in genom mina dåligt isolerade fönster känner jag hur någonting tänds inom mig och jag blir alldeles varm.

 

Jag heter Linda Åkerberg och det är jag som grundat, driver och skriver det mesta av innehållet här på Wilderness Stories. Jag föddes 1985 i Karlstad där jag även växte upp. Jag pluggade media på gymnasiet och efter studenten flyttade jag till Stockholm för att börja jobba som fotoassistent och sedan dess har jag varit verksam inom fotobranchen på ett eller annat sätt. Jag startade mitt egna företag som frilansfotograf 2007 och har därefter arbetat med en rad olika kunder, de flesta inom musikbranchen.

Även om jag alltid tyckt om att vara i naturen så tog det lång tid innan mitt intresse väcktes på allvar. Att vandra hade till exempel aldrig direkt tilltalat mig, kanske på grund av alla dåliga nätter på festivalcampingar som jag tvingats till i mitt yrke som musikfotograf. På grund av dessa köpte jag efter några år en gammal Mercedez-van som jag flyttade in i under mina jobb på festivalerna. Detta ledde till att jag under några somrar hyrde ut min lägenhet hemma i Stockholm och flyttade in i den på heltid. Bodde vid någon liten sjö mellan festivalerna och levde väldigt enkelt. En tillvaro som kom att tilltala mig allt mer.

 

 

 

Men det var ungefär hit mitt intresse för vildmarken sträckte sig. Det var först när jag stannade upp vid den där trailern som allting förändrades. Även om jag inte fastnade så mycket för filmen i sig, förändrade den verkligen mitt liv. Allting föll sakta men säkert på plats. Tanken på att leva sådär enkelt, till och med ännu enklare än jag gjort i min van, växte sig allt starkare och starkare.

Under sommaren 2015 gjorde jag mina första egna vandringar, dels på Roslagsleden utanför Stockholm, men jag gjorde också verklighet av en av mitt livs dittills största drömmar, att åka till USA, där jag bland annat passade på att vandra två sektioner av just Pacific Crest Trail. Och jag älskade det!

 

Jag på Pacific Crest Trail, 2016

 

Väl hemma fortsatte mitt nya intresse att växa. Jag åkte upp till Jämtland och vandrade Jämtlandstriangeln, jag köpte biljett till Höga Kusten Winter Classic och i december 2015 bokade jag en enkel biljett till Los Angeles i slutet av mars 2016. Jag hade bestämt mig för att återigen vandra Pacific Crest Trail, men hela den här gången! 428 mil från Mexiko till Kanada.

På vägen märkte jag att fler och fler omkring mig också var nyfikna. Jag fick ofta höra att de önskade att de också vågade göra något liknande. Och det där drog igång någonting i mig. Vad är det egentligen som hindrar oss från att göra det vi drömmer om? Varför är det så svårt att testa på en såpass enkel aktivitet som vandring? Jag som hade provat hade ju märkt hur enkelt det faktiskt var, bara man tog sig över den där tröskeln och vågade!

Dessa tankar, ihop med att jag ville ha ett forum att rapportera i ifrån vandringen i USA, ledde till att jag bestämde mig för att starta just den här sidan, Wilderness Stories. Jag ville bygga upp en sida där man både kan inspireras av och läsa om det jag gör, men samtidigt hitta information om hur man själv går tillväga om man vill göra detsamma! Efter mycket jobb lanserade jag till slut sidan i februari 2016 och två månader senare åkte jag till USA för att under ett halvårs tid vandra från Mexiko till Kanada via Pacific Crest Trail, en resa som finns att läsa om här på sidan.

 

Jag på Pacific Crest Trail 2016, dag 173 av 175.

 

Efter min halvårs långa vandring i USA har mitt intresse för vildmarken och alla de aktiviteter man kan göra i den bara ökat. Jag har börjat klättra (trots att jag är otroligt höjdrädd), paddla kajak, cykla m.m. och i samma veva bestämt mig för att utveckla och satsa ännu mer på den här sidan!

Vandringen längs Pacific Crest Trail har inte bara gett mig minnen för livet, den har också lärt mig så otroligt mycket om mig själv. Idag är jag inte längre rädd för att misslyckas, prova på nya saker eller göra något jag är rädd för. Detta betyder inte att jag aldrig är rädd, men jag har lärt mig att acceptera rädslan för vad den är och vet hur jag ska handskas med den. Förstått att den oftast bara finns i mitt eget huvud. Vandringen har också fått mig att förstå vilket ansvar jag har för mitt eget liv. Att vara mitt därute i vildmarken, bland uråldriga berg och skogar kan få en att känna sig otroligt liten, men paradoxalt nog får det mig att samtidigt känna mig så otroligt stor. För därute är jag den absolut viktigaste personen i mitt liv. Det är på grund av mig jag har tagit mig dit och det är bara jag själv som kan se till att jag tar mig därifrån. Den enda som verkligen betyder något, är jag själv.

Och detsamma gäller i livet är hemma. Vill jag ta mig någonstans, har jag något jag drömmer om, så är det bara jag själv som kan se till att ta mig dit. Finns det hinder på vägen, är det bara att hitta sätt att ta sig förbi dem. Övervinna dem eller ta en annan väg. Allt annat är undanflykter vi hittar på för att slippa ta tag i det som är lite jobbigt.

Detta är insikter som gjort mitt liv både mycket mer innehållsrikt och samtidigt lättare. Och detta är något jag vill ge vidare till andra! Jag vill fortsätta resa och jag vill fortsätta inspirera andra att våga ta steget och göra det just de drömmer om och att fortsätta driva denna sidan är en stor del av det! Allas liv spelar roll och livet är för kort för att komma med undanflykter.

 

Som de sista fraserna från filmen Wild lyder, “My life, like all lives: mysterious, irrevocable and sacred. So very close. So very present. So very belonging to me. How wild it was – to let it be.”

 

 

Jag för första gången på långtur med kajak

 

Publicerat (text och bild)

2019: Utemagasinet: Ta tåget till Äventyret

2018: Utemagasinet: Budgetvägen till Base Camp

2017: Café : Den långa färden

 

Media (intervjuer)

2019: Husky Podcast, avsnitt 201: Om Pacific Crest Trail med Linda Åkerberg

2019: Fjälljournal: Vän med Vintern

2018: Naturkompaniet 365: Vill måla med ljuset

2017: Topphälsa: Linda vandrade i 175 dagar – så hittar du din egen väg

2017: P5 Sthlm: Weekendtälta i Stockholm

2017: Värmlands Folkblad: 30 mil med hundspann

2016: P4 Värmland: Vandring på 400 mil gav Linda blodad tand

2016: Värmlands Folkblad: Vildmarksliv i fem dagar ovanför polcirklen

2016: Vagabond vandringspecial: 428 mil till fots 

2016: Vagabond vandringsspecial: 10 tips för en vandring på Pacific Crest Trail 

2016: Värmlands Folkblad: Lindas vandring på 428 mil är över 

2016: Kamera & Bild: Till fots genom USA

2016: Värmlands folkblad: Nu har Linda vandrat drygt en tredjedel

2016: Värmlands Folkblad: Linda ska vandra 428 mil genom USA:s vildmark

 

Äventyr i urval

Februari 2019: Kilimanjaro som färdledare

Mars 2018: Seven Summits #1, Kilimanjaro (5892 m)

Oktober 2017: Bestigning av Lobuche Peak (6119m)

Oktober 2017: Vandring från Jiri till Everest Base Camp

Juni 2017 : Bestigning av Mt. Whitney (4421m)

April 2017 : Fjällräven Polar (300 km med hundspann)

April – September 2016 : Pacific Crest Trail (4280 km vandring), inklusive John Muir Trail och bestigning av Mt. Whitney (4421m)

Februari 2016 : Höga Kusten Winter Classic (snöskovandring)

Oktober 2015 : Jämtlandstriangeln

Juli 2015 : Pacific Crest Trail, 2 sektioner

Juni 2015 : Första vandringen, 3 sektioner av Roslagsleden

 

Kommande ÄVENTYR

Feb 2019 : Bestigning av Kilimanjaro som färdledare.

Sommar 2019 : TBA

 

Läs mer

Lindas Blogg

Lindas Stories