Lindas Blogg

SmålandAv alla våra 25 landskap, så är nog det jag har störst relation till sedan tidigare (om man bortser från de jag bott i), Småland. Här har jag spenderat mängder av somrar, då landskapet var ett mecka för musikfestivaler under mina tonår i början av 2000-talet. Hultsfred och Emmaboda har jag tappat räkningen hur många gånger jag varit i. Likaså Blädinge utanför Alvesta, där några vänner driver den upprustade 60-talsfolkparken Tyrolen som bland annat anordnar festivalen Muskelrock. Men jag har också tillbringat tid mellan festivalerna, vid små sjöar boendes i min gamla van.

Precis som många andra i min generation, är jag också uppväxt med Astrid Lindgrens sagor, varav många utspelar sig i just Småland där hon själv växte upp. Här finns också inspelningsplatserna för bland annat filmerna om Bullerbyn och Emil i Lönneberga bevarade, vilka jag också har besökt under mina tidigare vistelser här. Genom hennes berättelser och filmatiseringar, har den småländska naturen med kuperade ängar, betande kossor, röda trähus, fina gamla gärdsgårdar och stenrösen blivit som en bild av den svenska idyllen.


Husen där Bullerbyn och Emil i Lönneberga spelades in står fortfarande kvar. Bilderna är från eget arkiv.


Den delen av Småland som min rutt denna gång tog med mig på var tyvärr inte riktigt lika fin. Genom landskapet tog jag mig via cykel och många gånger åkte jag längs små skogsvägar som faktiskt var ganska tråkiga. Det blev tydligt för mig hur skogsbruket är stort här. Både de gånger åkte jag förbi kalhyggen som precis blivit till, men också då de skogar jag mestadels cyklade igenom, bestod av en ung, mixad skog med mycket sly. Resultatet av en tidigare avverkad skog. Dessutom lyckades jag pricka in ett regnoväder som drog sig igenom östra delen av landet, så de flesta sträckor blev en kamp mot klockan innan nästa ösregn skulle bryta ut.


Som tur var föll inget regn när jag slog upp mitt läger här inne i skogen ca 100 meter från vägen. Under natten regnade och åskade det dock konstant från kl 02 till kl 09. Ganska mysigt ändå!

Men såklart fanns det mycket vackert att se också! Under min första dag hade jag lagt in att cykla upp genom sjön Åsnen, vilken delar av, utsågs till Sveriges 30e nationalpark förra året, 2018. Själva nationalparken är 1873 hektar stor och består till 75% av vatten. Men utöver sjön finns även mängder av små öar. De flesta obebodda. Det som anses vara unikt för området är även den stora artrikedomen av lavar, svampar och mossor, samt ett rikt fågelliv.


Vacker solnedgång vid en badplats på östra sidan av Åsnen.

Den här gången tog mig resan endast igenom landskapets sydöstra hörn, men jag hoppas få möjlighet att upptäcka fler naturpärlor inom landskapet framöver! Kanske på någon av de vandringsleder som listas nedan!


Min rutt


Cykling, Åsnen till Kalmar: 145 km 2 dagarFaktaruta Småland

Areal: 29 330 km2
Invånare: 769 556
Residensstad: Jönköping
Landskapsblomma: Linnéa
Landskapsdjur: Utter


Smålands natur

“Småland är skogar, ängar, hagar och glittrande sjöar. 27 mil kust med skärgårdar och sandstränder. Skogarna är milsvida och bjuder in till vandring, svamp- och bärplockning. Här kan man uppleva absolut tystnad, endast avbruten av fåglars kvitter och möjligen trampet från skogens konung – älgen. 

Småland är ett av Sveriges sjörikaste landskap. Bland dem finns det mängder av fiskesjöar och åar för paddling. Alla är rena och går bra att bada i. Leder för vandring och cykling finns i stort sett överallt. Med jordnära äventyr kan du göra ditt besök spännande. Klättra högt i berg eller låt vandringsleder ta dig genom djupa skogar, upptäck livet under ytan genom att dyka djupt i havet eller håll dig vid ytan och fiska eller bada.” /Visit Småland


Nationalparker

  • Åsnen – “Insjöskärgård med hundratals öar. Gammal skog med bok och tall”
  • Norra Kvill – “En av få urskogsartade skogar i södra Sverige”
  • Store Mosse – “Det största svenska myområdet söder om Lappland”
  • Blå Jungfrun – “Sägenomspunnen ö med släta berghällar, ädellövskog och vacker utsikt”

Länkar


Utvandrarleden är en av alla leder som går genom Småland


HAR DU FLER TIPS PÅ VAD SOM FINNS ATT GÖRA OCH UPPTÄCKA I SMÅLAND? TIPSA GÄRNA I KOMMENTARSFÄLTET NEDAN!Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Alla fält är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.