Lindas Blogg

SkåneSå var det så äntligen igång! Mitt stora Sverigeäventyr. Efter månader, ja till och med år, är jag nu till slut på väg genom landet! Första landskapet ut, var givetvis Skåne.

Många har nog fördomar om att Skåne skulle vara platt. Efter att ha färdats några dagar genom landskapet kan jag lugnt säga att jag inte håller med. Låg vegetation, visst, men långt ifrån platt. Landskapet böljar fram och det är nog snarare den låga vegetationen som gör att det känns platt eftersom man kan se så långt. När jag läste på om landskapet fick jag veta att 70% av Skånes landmassa är odlad mark. Här finns heller inga naturliga barrträd, utan de som växer här är någon gång odlade.Min resa i Skåne började givetvis vid dess – och tillika Sveriges – sydligaste punkt: Smygehuk. När jag och in pojkvän kom dit några dagar innan start blåste det friskt från havet och regnet piskade mot bilens vindruta. På ett sätt kändes det lite som ett antiklimax att få börja resan såhär, i rent utsagt ”pissväder”, men samtidigt kändes det bra. Nu kunde det ju bara bli bättre!


Vid Smygehuk, Sveriges sydligaste punkt


Och inte bara blev det bättre, det blev en fantastisk start med riktiga högsommartemperaturer upp mot 30 grader och strålande sol (vilket i och för sig inte kanske var det mest optimala för att vandra över Skånes öppna landskap). Lördagen den 1 juni runt kl 10, började jag min resa från Smygehuk genom att vandra österut längs kusten, mot Ystad. Till en början kunde jag följa små upptrampade stigar längs vattnet, men ju närmare Ystad jag kom desto mer gick jag längs asfalterade cykelbanor.  
Knappt en mil väster om Ystad vek jag av för att ansluta till Österlenleden, på vilken jag vandrade ungefär 7 mil och 7 etapper, upp genom landskapet till Haväng vid kusten. Det blev en vandring som bjöd på vyer över åkrar och ängar, skogspartier med spår av vildsvin, jag gick genom kohagar, via porlande vattendrag, förbi Skånes högsta vattenfall vid Hallamölla och avslutade över Brösarps norra backar. Leden gick mestadels längs vägar, men det gjorde ändå att jag fick se väldigt många olika delar av landskapet. Allt från jordbruk på öppna fält till små stugor i skogsbrynen.


Långa sträckor på asfaltsväg under gassande sol inledde min första del av Österlenleden. Vackert – men jag var glad att jag hade med mitt solparaply.
Oranga markeringar visar vägen.
Häftig vandring uppe på en ås i lövskogarna.
Leden går bland annat genom kohagar, något obehagligt om man som jag inte är något fan av kor. Men de flyttar på sig om man kommer nära fick jag erfara.
Sista dagen på Österlenleden följde jag Verkaåns porlande vatten och Skåne bjöd på en helt ny sida!
Skånes största vattenfall vid Hallamölla är 23 meter högt och består av flertalet sammanfogade vattenfall. Här är ett av dem
Kossorna är extra fina när de befinner sig på andra sidan staketet.
Slutet av etappen tog mig över Brösarps norra backar.

Väl i Haväng hade jag en vilodag där jag passade på att ladda både mina egna och kameran och telefonens batterier. Visst var jag sugen på att ta mig vidare direkt, men är det något jag lärt mig så är det att ta det lugnt i början. Det är så onödigt att dra på sig förslitningsskador bara för att man är ivrig.

Jag packade också om mina väskor för att byta färdsätt till cykel och fortsatte genom att cykla upp längs kusten. Här fick jag stor hjälp av appen Bikemap som kan leta rätt på de snabbaste cykelrutterna (man kan också välja att appen ska välja en rutt med mindre backar öven om den blir lite längre). Jag följde cykellederna Sydostleden, Skånespåret och Cykelspåret, den sistnämnda är en cykelled som sträcker sig 250 mil – från Ystad till Haparanda.


Erica, en av föreståndarna på STF vandrarhem Skepparpsgården i Haväng
Havet ligger bara några få minuters promenad från den stillsamma innergården på vandrarhemmet.

Efter en kort avstickare in i Blekinge och Sweden Rock Festival, åkte jag tillbaka in i Skåne upp till sjön Immeln. Här träffade jag min vän Linda, som driver ett kanotcenter vid den sydligaste spetsen på sjön som ligger i vad som kallas “Sveriges sydligaste vildmark”. I sjön finns omkring 300 obebodda öar och på centret kan man hyra kanoter och verktyg för att åka ut och övernatta på sin egen ö.

Linda var en av tjejerna som var med mig upp på Kilimanjaro i februari tidigare i år och den här gången var det hennes tur att bjuda mig på ett äventyr! På kvällen tog vi och hennes två barn en kanot ut till en liten ö för middag och dagen därpå blev erbjuden att låna en kajak för att paddla upp genom sjön, in i Blekinge.


Det gäller att ta vara på de få regnskydden som finns längs vägen. Här passade jag på att äta lunch medan regnet hällde ner utanför.
En gammal järnväg som gjorts om till cykelbana går mellan Kristianstad och Glimåkra.

Det blev ett annorlunda slut på min vistelse i Skåne än jag hade tänkt mig, men det är ju just det som är det fina med ett äventyr! Att inta ha allt bestämt och följa planen till punkt och pricka, utan låta det oväntade hända. Det är då man skapar minnen för livet.

Jag är så tacksam på allt detta landskap har bjudit på och att det dessutom visat upp sidor som jag inte var beredd på att få se!

TACK SKÅNE – och tack alla som jag träffat längs vägen!


Linda Marin driver Immelns Kanotcenter vid Immelns södra spets. Här kan du hyra kanot och bege dig ut på äventyr i sötvattensskärgården!
Att långsamt färdas genom naturen är verkligen magiskt. Det får en att upptäcka sådant man aldrig ens sett var där om man rusat fram.
Paddlingen tog mig förbi ett mäktigt fiskgjuse-bo.
Jag blir så glad av sådana här bilder. Så envist av ett träd att växa på en ensam liten sten ute i vattnet. “Det ska gå!”

Min rutt


Vandring, Smygehuk till Österlenleden: 32 km
Vandring, Österlenleden till Haväng, etapp 12-6, 73 km
Cykling, Haväng till Immeln: 104 km
Paddling, Över Immeln in i Blekinge: 17 km
TOTALT: 226 km, 9 dagarFaktaruta Skåne

Areal: 10 968 km2
Invånare: 1 344 689
Residensstad: Malmö
Landskapsblomma: Bok / Prästkrage
Landskapsdjur: KronhjortExempel på aktiviteter som passar Skånes natur: 

 • Surfa på syd eller östkusten, om vädret tillåter
 • Kitesurfa
 • Segla
 • Vandra
 • Cykla
 • Paddla kajak eller kanot

Att tänka på

 • Det finns mycket fästingar, använd någon form av insektsmedel och tänk på att kolla igenom kroppen minst en gång per dag.
 • Det finns även mycket vildsvin här och det finns gott om spår av dem längs lederna. Precis som med de flesta djur är de räddare för dig och ger sig av då du närmar dig. Men det skadar inte att göra lite ljud ifrån sig för att förhindra att de skulle bli skrämda. Skulle du höra dem om natten (då de är mest aktiva) kan du endera låta dem hållas och njuta av att du befinner dig i vildmarken, eller göra lite väsen så sticker de förmodligen rätt snabbt. 
 • Många områden är inhägnade eller nationalparker där camping är förbjudet. Vänta inte för länge med att hitta sovplats. 

Nationalparker

Av Sveriges 30 nationalparker, ligger inte mindre än tre i Skåne:

 • Söderåsen – “Lövskogar, rasbranter, strömmande vattendrag och ett rikt växt och djurliv”
 • Dalby Söderskog – “Lummig lövskogslund på den skånska slätten”
 • Stenshuvud – Kustberg, ädellövskog, inbjudande hedar och stränder”

LänkarLämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Alla fält är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kommentarer

 • Helene

  Härlig beskrivning av mitt Skåne! Lite synd att du inte fick uppleva det som finns på den västra sidan. Hovs hallar, Kullaberg och Söderåsen. Då hade du fått se lite mer dramatisk natur med klippor, grottor och utsikten från Kopparhatten. Eller en tur till vårt sydvästra hörn med långa vita sandständer och Måkläppen. Dessa får du besöka vid nästa Skånebesök, Välkommen tillbaka och fortsatt lycka på färden genom Sverige!

  • lindaakerberg

   Åh vad spännande! Tänk vad mycket det finns!
   Också superglad att du tipsar här i tråden till inlägget – der berikar! ❤️