Lindas Blogg

ÖlandÖland – Sveriges näst största ö och eget landskap. Fram till 1972 kunde ön bara nås via vattnet, till det att bron över kalmarsund färdigställdes. Då fick alla lov att använda den, men idag ser situationen annorlunda ut. 1995 slopade man cykelbanan till fördel för flerfiliga vägbanor och efter några år av prövningar beslutades det 2009 att förbjuda all cykel och gångtrafik på bron pga olycksrisken som också var en följd av en höjd hastighetsgräns. Idag får bara motordrivna fordon färdas på bron.

Detta var inget jag kände till och i min planering hade jag kallt räknat med att det bara var att cykla över bron. Därför blev det en överraskande utmaning att lösa när jag väl kom fram och jag fick ta fram en Plan B. Att använda “cykelfärjan” som går under sommaren var ju inget alternativ, då jag vill göra denna resan på egen hand, utan motordrivna fordon. Med hjälp av sociala medier lyckades jag till slut få låna en kajak och utrustning av Kajak Kalmarsund och en man som bodde i utkanten av staden erbjöd sig att hjälpa till med logistiken genom att köra över min cykel och tillbaka med kajaken när jag var klar.


Med hjälp av Kajak Kalmarsund och en vänlig själv vid namn Jan, löste sig problemet med överfarten – nu var det bara upp till mig att ta mig över sundet

Men när allt var fixat stod jag inför nästa hinder. Skulle jag fixa det? Passagen över sundet var bara ca 7 km, men det var längre än vad jag paddlat över öppet vatten tidigare. Dessutom kunde det vara strömt. Och som om det inte var nog, hade det de senaste dagarna blåst och regnat en del och när jag ankom till Kalmar blåste det kring 15 sekundmeter. Inga vidare bra förutsättningar. Men rapporten sa att det skulle lugna sig. Jag fick helt enkelt ta det lugnt och se hur det utvecklade sig.


Dagen innan överfarten till Öland uppdaterades appen Viva flitigt för att se hur vindarna förändrades. Som det såg ut på kvällen var det ingen idé att försöka ta mig över

Men det gick bra. Med is i magen och med min vän Emil – tillika kajakguide, som skulle guida mig över till Gotland senare – som bollplank via Facebook, kunde jag på morgonen konstatera att det borde gå. Jag kontaktade sjöräddningen och berättade vad jag skulle göra. De noterade det, men var noga med att påpeka att de inte kunde göra något med informationen. Att paddla var mitt val och upp till mig. Såklart, vad annars skulle de säga? Men jag var ändå nervös när jag hoppade i kajaken vid en kajkant nere i Kalmar, trots att molnen hade öppnat sig och släppte igenom några solstrålar. Vattnet som kvällen innan skvalpat runt i den lilla viken, låg nu spegelblankt.Förutsättningarna kunde inte vara bättre. Både vattnet och vädret var lugnt och jag kunde snart konstatera att jag inte behövde ta hjälp av de mindre öar som ligger strax utanför Kalmar, utan kunde paddla på rätt över sundet. Till vänster om mig hade jag den mäktiga bron och när jag närmade mig mitt mål kunde jag räkna antalet balkar för att se hur långt det var kvar. Väl framme blev jag mött av reportern Tore Sjöqvist från Växjöbladet och vi satte oss ner för en pratstund på campingen innan jag bytte till cykel och trampade vidare.


Foto: Tore Sjöqvist

Cykelturen genom Öland tog mig både genom vallmoprydda åkrar, kohagar och skog i mitten av ön, men även en sträcka längs kusten på nordvästsidan, så kallad Kustvägen vilken var otroligt vacker! Detta var också min längsta sträcka hittills, nära 100 km upp till Mellböda. Onekligen en bra plats för detta då ön i princip är helt platt. Jag behövde med andra ord inte kämpa mot några uppförsbackar utan behövde bara låta det ta sin tid.


Reportern Tore Sjöqvist från Växjöbladet mötte upp vid flertalet tillfällen under dagen genom Öland

I Köpingsvik, strax utanför Borgholm, mötte Tore upp igen och vi tog en lunch på ett café intill vägen. Jag fick därefter se honom en gång till på öns nordöstra sida, bara någon halvtimme innan jag kom fram till STF-campingen i Mellböda. Där kunde jag sedan ta igen mig en dag innan det var dags för nästa utmaning – att paddla till Gotland!


96 km på cykeln var nytt rekord och kändes i benen vid slutet av dagen

Min rutt


Paddling, Kalmar till Mölltorps Camping: 7 km
Cykling, Mölltorps Camping till Mellböda, 96 km
TOTALT: 103 km, 1 dagFaktaruta Öland

Areal: 1 344 km2
Invånare: 25 921
Landskapsblomma: Ölandssolvända
Landskapsdjur: Näktergal


Ölands natur

Nästan hela Öland är uppodlat och berggrunden är främst uppbyggd av kalksten. Öland är Sveriges plattaste landskap – högsta punkten ligger drygt 50 m.ö.h. På södra halvan av Öland breder Stora Alvaret ut sig, vilket är ett stort område med så kallad alvarmark – stäppliknande växtlighet ovanpå plan, mager kalkstensgrund.Exempel på aktiviteter som passar Ölands natur: 

  • Cykling
  • Vandring
  • Fågelskådning
  • Surf

Nationalparker

Öland har ingen nationalpark, men sedan år 2000 är odlingslandskapet på södra Öland uppfört på UNESCOs världsarvslista. Det öländska världsarvet är ett kulturarv inom kategorin levande kulturlandskap där lantbruket är en förutsättning för att det unika odlingslandskapet ska kunna bevaras och fortleva.

Här kan du även hitta naturreservat på Öland.

Ön och nationalparken Blå Jungfrun som ligger i havet mellan Öland och Småland, tillhör Småland men går även att nå från Öland.


Länkar
Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Alla fält är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.