Lindas Blogg

BlekingeLängs den här resan har jag faktiskt tagit mig igenom Blekinge inte mindre än tre gånger. Den första gången var då jag gjorde en liten avstickare från Skåne för att överraska en vän som var på Sweden Rock Festival. Andra gången var då min planerade rutt gick igenom landskapets nordvästra hörn. Redan då började det bra, med ett av resans hittills finaste camp vid östra spetsen av sjön Immeln – och frukost på sängen av P4 Blekinge som gjorde ett inlägg till morgonradion därifrån.

Men det var inte förrän mitt tredje besök som jag verkligen förstod vilken pärla till landskap Blekinge är.


En av resan hittills finaste campingplatser som dessutom innebar frukost på sängen levererat av P4 Blekinge

Den här resan genom Sveriges alla landskap gör jag ju för egen maskin. Men tyvärr ger det mig inte alltid möjlighet att utforska landskapen fullt ut, vissa passerar jag bara i utkanten av. Därför kommer jag vid vissa tillfällen, under mina vilodagar, att ta en liten paus i min “rutt”, för att kunna göra just detta – åka tillbaka för att se vad de mer har att erbjuda. När jag sedan återgår till min rutt, kommer jag alltid att fortsätta från den punkt jag slutade på, så att jag får en kontinuerlig rutt genom landet som jag tagit mig fram för egen maskin. 

Det första landskapet att återvända till blev alltså Blekinge. Med utgångspunkt i staden Karlskrona fick jag möjlighet att utforska en annan del av landskapet än den min rutt tagit mig igenom, en del som kanske är just det som karaktäriserar landskapet.


En paddeltur runt staden Karlskrona gjorde mig milt sagt imponerad av staden!


Unikt för Blekinge är just onekligen dess kust och skärgård. Blekinge är också det sjötätaste landskapet i Sverige, sett till flest antal sjöar per kvadratkilometer. 

Den 1a juni iår invigdes projektet ARK56, som är en satsning där man vill lyfta fram just denna unika miljö och sätt att upptäcka den på. Mängder av vandringsleder, cykelvägar och paddelrutter har vävts samman och sammanställts i en app med samma namn. I appen kan man leta sig fram med hjälp av en karta och filtrera genom att tex välja den aktivitet man vill ägna sig åt, exempelvis vandring. Man har också sammanställt 13 olika “nav” eller knutpunkter längs kusten där man hittar service och kan byta färdsätt. Detta gav jag mig ut för att testa!


Pelles Sjöbod i Stenshamn, ett av alla nav i ARK56

Bland annat tog jag mig ner till Torhamns Udde, där jag fick prova på både att vandra, cykla och paddla. Just paddlingen kändes extra kul här, då man själv kan variera svårighetsgraden, från lugn mysig innerstadspaddling till avancerad paddling över havet. Appen fungerade också riktigt bra för att hitta ställen att besöka.


Planering inför rutten runt Torhamn
En annan plats jag passade på att besöka var Höga Sands naturreservat. Ett onekligen ett speciellt ställe, där marken inne i skogen påminner om en sandstrand – dock utan sjöar!
Självklart dokumenterades tillbakaresan noggrant för kommande filmer!
Trots att det bara blev ett kort återbesök är jag glad att jag bestämde mig för att göra det. För även om Blekinge är ett av våra mindre landskap är det tydligt hur olika naturen ändå kan vara. För mig har Blekinge alltid varit förknippat med just Sweden Rock Festival som jag besökt så många gånger genom åren. Nu tänker jag istället på den vackra skärgården där det finns bra mycket mer kvar att upptäcka. Både för mig och för andra.Min rutt


Cykling, Immeln – Åsnen, Småland: 72 km TOTALT: 72 km, 1 dagFaktaruta Blekinge

Areal: 2 945 km2
Invånare: 159 648
Residensstad: Karlskrona
Landskapsblomma: Ek / Kungsljus 
Landskapsdjur: Ekoxe
Exempel på aktiviteter som passar Blekinges natur: 

 • Segla i skärgården. Här finns ca 800 öar och 9 mil kuststräcka.
 • Paddla kanot eller kajak. Landskapet har förutom skärgården ca 950 sjöar och 12 åar.
 • Vandra i lummig lövskog, längs slingrande grusvägar, eller på någon av ARK56 vandringsleder. Här finns också Blekingeleden.
 • Cykla Sydostleden går från Skåne och tar dig genom Blekinge vidare till Småland.
 • Fiske I skärgården eller i Mörrumsån som är känt för sitt laxfiske. Sportfiskare från hela världen åker hit för att fiska både lax, havsöring och gädda i Blekinges underbara vatten.

Nationalparker

I Blekinge ligger inga nationalparker, däremot ligger både residensstaden Karlskrona och biosfärområdet Blekinge Arkipelag med på UNESCO’s världsarvslista. Staden för sin välbevarade örlogsbas (flottbas) och byggnader från 1680 då den anlades och var en av den tidens modernaste och mest effektiva flottbas. Skärgården för sina unika natur- och kulturvärden. 

Blekinge har också många naturreservat, till exempel:

 • Hanö – ö utanför Listerlandet som du tar dig till med färja från Nogersund. Här finns tex Bönsäcken, en strandsporre med miljontals stenar som sträcker sig ut i havet. De vattenslipade stenarna är i ständig rörelse och på så vis ändrar de också form och utseende efter havets stormar och vindriktning. 
 • Tjärö – en ö som bl.a. har vandringsleder på klippor längs havet och i skogen. Här finns hagar med betande får och kor, samt gamla boningshus. Man kan ta sig hit genom att hyra kanot/kajak i Järnavik. 
 • Torhamns udde – ett internationellt känt naturreservat med ett stort antal häckande och rastande fåglar. Det är också rikt på fornminnen och har en lång kulturhistoria. Bästa tid för fågelskådning är under vår och höst då stora mängder flyttfåglar passerar. 
 • I naturreservatet Halen kan du uppleva en skogs- och sjödominerad ”vildmark”. Halen är Blekinges största sjö och ungefär hälften av dess yta ingår i naturreservatet.

Länkar

 • Blekinges skärgård – Visit Belkinge’s guide till skärgården.
 • Ark56 – hjälper dig hitta allt från leder, till toaletter och grillplatser, gourmetrestauranger och spa i Blekinge Arkipelag. Finns även som app. 
 • Blekingeleden
 • Sydostleden
 • Visit Karlskrona ger dig som besöker Karlskrona all information om staden, besöksmålen och de guidade turer som erbjuds.
 • Visit Blekinge – Officiell guide för vad du kan se, göra och bo i Blekinge.


Har du fler tips på vad som finns att göra och upptäcka i Blekinge? Tipsa gärna i kommentarsfältet nedan!Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Alla fält är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.