Att planera en långvandring – Steg 3 : Planering

2016-03-20

:

Okej, så du har gjort din research, du har funderat fram och tillbaka på om du ska göra en långvandring eller ej, vänt argument fram och tillbaka – och slutligen kommit fram till att du verkligen ska göra det. Grattis, du har en spännande tid och äventyr framför dig! Innan du väl beger dig av är det en hel del saker du måste planera och ta tag i. Allt från hur du ska finansiera din resa, vad du ska göra med ditt vardagliga boende, visum, vilken ren praktisk strategi du ska ha under din vandring etc. Det är en hel del att ta sig igenom, men enligt mig är det även en väldigt kul och peppande del av äventyret!

Jag kommer nedan lista 10 steg jag gått igenom då jag planerat inför min vandring längs Pacific Crest Trail, men även om du inte ska vandra just den leden, är flertalet av punkterna de samma. Jag kommer inte skriva exakt hur jag bestämt mig för att göra, det är något du måste komma fram till själv. Har du gjort tillräckligt med research och kanske t.o.m. även testvandrat leden kommer du själv kunna känna av vad som passar just dig. Det finns ett uttryck som lyder “Hike your own hike” och det gör sig väl påmint redan i planeringsstadiet när man måste börja göra vissa val utefter sig själv.

 

 

1. Sätt ett startdatum

Det finns inget mer effektivt sätt att komma igång än att sätta ett startdatum. Då blir projektet mer verkligt och du har ett direkt mål att se fram emot. Har du gjort din research ordentligt har du förmodligen koll på när den bästa tiden är för att vandra din led och med det i åtanke, ihop med din privata situation, kan du räkna ut när det passar dig bäst att starta. Ha inte bråttom, känns det för tajt att få ihop det till i år, vänta till nästa år. Leden finns kvar.

För min del sammanföll det så att min lägenhet ska renoveras 1 april – 30 september, vilket också visat sig vara ungefär den bästa tiden att gå leden. Eftersom jag också är väldigt sugen på att besöka musikfestivalen Coachella, vilken leden passerar bara några mil väster om, såg jag till att lägga mitt startdatum så att jag passerar festivalen samtidigt som den är och kan med andra ord göra en liten avstickare dit.

 

2. Sätt ett preliminärt slutdatum

Det är väldigt svårt, om inte omöjligt, att veta exakt hur lång tid ens vandring kommer att ta, men att sätta ett preliminärt slutdatum gör det lättare för dig att gå vidare till nästa steg, att sätta ihop en budget, då du vet ungefär hur många dagar du kommer vara på leden.

För Pacific Crest trail finns det ett fantastiskt verktyg för detta, Craig’s PCT planner. Det är en hemsida du kan skriva in hur många timmar du vill vandra per dag, hur snabbt du tror att du kommer gå, hur många vilodagar du vill ta, m.m. och sedan räknar sidan ut hur lång tid din vandring kommer att ta och tar fram en kalender för det! Den lägger också till förslag på stopp där du kan ladda med proviant. Sedan kan du om du vill gå in och manuellt justera om det är någon sträcka du tror att du kommer vandra lite mer eller mindre på, så räknar den automatiskt om kalendern.

Jag skulle rekommendera att du räknar i underkant på hur långt du kommer gå per dag. Det gör ingenting om du hamnar före schemat, men det kan lätt kännas stressigt om du halkar efter när du väl är på leden och märker att hemresedatumet närmar sig eller att budgeten blir för tajt.

 

3. Gör en budget

När du vet hur länge du kommer vara borta kan du börja lägga upp en budget. Här är några förslag på punkter som bör finnas med:

  • Resor till/från leden och landet.
  • Visumkostnader.
  • Hotellnätter innan/under/efter vandringen.
  • Utrustning. Har du allt du behöver för din led? Rätt tempererad sovsäck. en ryggsäck som håller, skor? Under en vandring på Pacific Crest Trail beräknas man förbruka upp till 5 par skor!
  • Försäkring. Hemförsäkringens resedel täcker oftast bara en kortare resa. Ska du vara borta en längre tid måste du teckna en förlängd reseförsäkring. Se till att den även täcker det du ska göra, vissa försäkringsbolag anser att vandring i berg medför en högre risk och att måste du ha en separat försäkring för det. Den jag hittat som verkar bäst och billigast är if’s reseförsäkring. Se absolut till att teckna en reseförsäkring om du ska åka till USA. Sjukvården där, är som du kanske vet, väldigt dyr.
  • Mobilabbonnemang.
  • Fasta kostnader hemma (hyra, lån, abbonemangskostnader m.m.).
  • Proviantkostnader (mat och förbrukningsmaterial som gas, skavsårsplåster, kläder etc).
  • Frakt- och uthämtningskostnader (om du planerar att posta proviant i förväg till dig själv).
  • Oförutsedda kostnader.
  • Utgifter du har den första tiden efter att du kommit hem igen, innan lönen börjar trilla in.
  • Sist men inte minst vilka resurser du har. Går vad du har och vad du kommer lägga ut ihop? Om inte är det dags att börja fundera på hur du ska få ihop så det täcker din vandring. Behöver du jobba mer, leta sponsorer, samla in pengar, ta ett lån?

 

4. Boka biljett

Så, du vet när du vill gå leden och du vet att du har råd. Då är det bara att boka en biljett! Ju tidigare du gör det desto billigare blir det. Jag lyckades få tag i en biljett till Los Angeles för endast 1700 kr! Se till att boka en hembiljett också. Även om det är svårt att veta när exakt du kommer att åka hem kan det underlätta när du ansöker om ev. visum eller när du ska in i landet. Och den går ofta att boka om till en mindre kostnad om du så behöver. Lätt värt det enligt mig!

 

5. Skaffa Visum

Om du ska vandra i ett annat land och vara där en längre tid kan du behöva ansöka om visum. När det kommer till USA får du stanna i 3 månader utan visum på ett så kallat ETSA. Men eftersom leden tar i snitt fem månader att vandra behöver du kunna stanna längre än så. Det du ska ansöka om då är ett B1/B2 icke-immigrationsvisum. Detta bör göras i tid, gärna mer än 3 månader i förväg.

Först och främst behöver du se till att du har ett giltigt pass som även har ett inbäddat chip och är ett s.k. e-pass. Att sedan ansöka om visum till USA är ett större projekt, men det är egentligen betydligt enklare än det verkar. Det gäller bara att få ner allt på papper. Det de verkar vilja försäkra sig om är att du inte har begått eller planerar begå några brott där och att du inte ska jobba där. Ansökan gör du i 4 steg och all information om hur det går till hittar du här. För att sammanfatta det gör du så här:

  1. Fyll i ett DS-160 Non-Immigrant Visa formulär (Det du ska ansöka om är som sagt ett B1/B2 icke-immigrationsvisum.)
  2. Betala visumavgiften.
  3. Boka tid för en intervju på ambassaden. Det gör du genom att logga in här. När du väl skapat ett konto och loggat in kommer du även att få fylla i ett längre formulär. Det är egentligen inga konstigheter här heller. Det är bara att vara ärlig.
  4. Gå på intervjun. All info får du i bokningsbekräftelsen. En intervju kan låta skrämmande och innan min var jag väldigt nervös, men det var inga konstigheter med den heller. Det enda de vill veta är vad du ska göra där, om du ska jobba (ska du jobba behöver du ansöka om ett annat visum) och hur du ska finansiera din resa. Eventuellt ställer de också någon enkel kontrollfråga om leden. Mig frågade de om hur lång den var. Intervjun är över på några få minuter och sker genom en lucka i väggen, likt ett besök på banken eller posten. Du får reda på direkt om ditt visum är godkänt och efter någon vecka får du hem det på posten!

 

6. Ta hand om det praktiska hemma: jobb, boende m.m.

Har du en lägenhet sparar du såklart massa pengar på om du kan hyra ut den medan du är borta. Men du måste ha hyresvärdens/föreningens godkännande för det. Kolla upp i god tid vad som gäller för just din lägenhet.

Om du har ett fast jobb måste du också prata med din arbetsgivare om att du tänkt att vara borta. Arbetsgivaren har dock ingen skyldighet att ge dig tjänstledigt för en sådan här anledning, men kolla upp vad som står i ditt anställningsavtal. Om du vill ta tjänstledigt och det inte står något om detta i ditt avtal, se till att ta upp det med arbetsgivaren i god tid. Om du får ett nej eller ändå tänkt att säga upp dig bör du ha koll på din uppsägningstid.

Har du husdjur bör du även kolla upp om du känner någon som kan passa dem eller om du måste anlita någon, vilket med andra ord blir ytterligare en kostnad du måste ta upp i din budet.

Berätta för dina nära och kära om du känner att de kan supporta dig. Det kan ta lite tid för dem att ta in vad du ska göra. De kommer komma med en hel del frågor, vilket kan vara nyttigt även för dig, då det kan vara frågor som du endera glömt själv, eller redan har svar på vilket kommer göra dig säkrare i ditt val att genomföra vandringen. Att ha andra som pushar och stöttar en är också viktigt.

 

7. Skaffa de tillstånd du behöver

För Pacific Crest Trail behöver du tre stycken tillstånd. Ett California Camp Fire Permit och ett tillstånd för att entry to Canada via the PCT. Dessa tillstånd kan du skaffa långt i förväg. Men det tredje, PCT Long-Distance Permit måste du vänta med till att ansökningarna öppnar. 2016 gjorde det det i början av februari. Det är inget konstigt eller svårt med att få ett tillstånd, det är snarare en registrering. Men långdistanstillståndet släpper de bara 50 om dagen (2016) och eftersom trycket på leden har ökat bör du vara snabb att boka ett så snart de släpps.

 

8. Dela upp din vandring i etapper / Planera dina proviantstationer

Genom att dela upp vandringen i etapper sätter du upp delmål längs vägen. Att ställa sig vid den mexikanska gränsen och se den kanadensiska som mål är allt för stort mål och blir nästan dömt att misslyckas. Genom att sätta upp delmål kommer sträckorna kännas lättare och du ökar dina chanser att klara av hela vandringen.

Lättast är att sätta dessa etappstopp där du tänkt skaffa mer proviant då det blir ett naturligt stopp. Du kan använda dig av den tidigare nämnda Craigs PCT planner för att bestämma vart, annars är Yogis PCT handbook utmärkt för just detta. Hon listar dessutom i sin bok vilka mer faciliteter som finns på de olika stoppen, vad olika saker kan kosta, samt lite egna kommentarer. Ska du vandra PCT och har möjlighet så köp den, jag kan inte rekommendera den nog!

Jag har valt att dela upp min vandring i 25 etapper på mellan 3 och 9 vandringsdagar och de proviantstationer jag har valt är sådana som inte ligger allt för långt från leden. Att lifta från leden till de kringliggande byarna är något många gör, men eftersom jag vandrar själv och inte vill riskera att lägga flera extra dagar på att försöka på lift har jag valt att lägga så få som möjligt mer än några få miles från leden. Får jag bära lite extra proviant vissa sträckor får det vara värt det.

Här gäller det även att planera hur du ska sköta din proviant. Kan du köpa medan du går, eller ska du posta till dig själv i förväg? På Pacific Crest Trail finns lyxen att det finns några företag som man kan beställa anpassad vandringsmat ifrån till leden allt eftersom. T.ex. så finns Zero day Resupply och Sonora Pass Resupply. Jag kommer främst använda mig av det senare då de har fri frakt på sina ordrar om du beställer för mer än 35$!

 

9. Utrustning

Har du all utrustning du behöver och framförallt, har du rätt utrustning? Är ditt tält som är anpassat för skandinaviska förhållanden verkligen det bästa för den leden du ska gå? Håller din sovsäck den temperaturen den behöver? Gå igenom vad du har, skaffa det du saknar och skriv upp vad du behöver köpa när du kommer till det land du ska vandra i (om annat än Sverige).

 

10. Ignorera din planering

Sist men inte minst. Se din planering som en skiss till din vandring, inte något du slaviskt måste följa. Använd den som backup plan, men låt leden själv visa vägen till hur din vandring kommer att bli. Var spontan och njut!

Lycka till!

 

 

 

Dela:

En tanke på “Att planera en långvandring – Steg 3 : Planering

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Alla inlägg

Stories

Kom igång

Sverige

Wilderness Stories